U Estoniju stigli američki udarni dronovi MQ-9 Reaper

Na estonsku zračnu bazu Ämari stigli su američki obavještajno-udarni dronovi MQ-9 Reaper iz 52. ekspedicijske operativne grupe američkih zračnih snaga, zajedno sa osobljem i opremom, koji će u Estoniji ostati do kraja srpnja.

MQ-9 Reaper (vidi naslovnicu) je višenamjenska bespilotna letjelica čija je glavna namjena uništavanje neprijateljskih ciljeva i prikupljanje obavještajnih podataka. Oni od svibnja 2018.g  izvršavaju misije sa svoje baze u Poljskoj, a dronovi iz te postrojbe prije toga bili su razmješteni u Rumunjskoj.

Prema navodima ruskih medija, sinoć je nad estonskom prijestolnicom Talinom letio američki strateški bombarder B-52, u pratnji lovačkog zrakoplova Mirage 2000-5 francuskih zračnih snaga iz baze Ämari, i britanski lovac Eurofighter sa zračne baze u Litvi, a kako je priopćeno iz estonske vojske, radilo se o trenažnom letu nad gradom. Iz Talina američki se bombarder u pratnji lovačkih zrakoplova uputio u zračni prostor Litve, također radi provođenja vježbe nad glavnim gradom Rigom.

Slika: američki B-52 Stratofortresses na tihooceanskoj zračnoj bazi Guam

B-52 Stratofortress je najveći američki strateški bombarder, stavljen u službu američkih zračnih snaga još davne 1955. godine. Modernizirana verzija toga zrakoplova ojačana je suvremenim motorima, elektronikom i naoružanjem koje se sastoji od gravitacijskih bombi i krstarećih raketa. Raznog oružja može prevoziti u količini od 27,5 tona, a sposoban je razviti brzinu do 1047 km/h na visini od 15 km, te bez tankanja goriva letjeti do 16 000 kilometara. Najveća težina zrakoplova pri polijetanju je 220 tona.
 

Komentari

komentar

You may also like