U EU raste energetska kriza: cijene plina i struje nastavljaju rast

I dok Bruxelles planira prelazak na „zelenu“ energiju, u Europi se rasplamsala energetska kriza. Zbog nedostatka plina, dramatično su skočile ne samo njegove veleprodajne cijene, već i cijene električne energije. U nekim zemljama Europske unije podižu cijene komunalija za obične građane, a u drugima smanjuju poreze kako “komunalni udar” ne bi šokirao ljude.

Ali krenimo najprije od električne energije. Danas su njezine cijene na burzama u zemljama EU nastavili rasti. U Španjolskoj je postavljen još jedan povijesni rekord – 115 eura po megavatu, dok su u Francuskoj i Njemačkoj veleprodajne cijene premašile 100 eura po megavatu. Strujom se počelo trgovati po troznamenkastim cijenama i u Danskoj i Švedskoj.

Sve je ovo, dakako, posljedica manjka plina, kako u europskim podzemnim skladištima tako i u smislu njegove dostave kroz ruske plinovode ili LNG tankerima koji još uvijek zaobilaze europske terminale i ukapljeni plin prodaju na azijskom i južnoameričkom tržištu na kojima dobavljači postižu bolje cijene.

Zbog nedavnog požara u Gazpromovoj tvornici za pripremu plinskih kondenzata za izvoz u Novom Urengoju (o tome smo detaljnije pisali ovdje) pala je opskrba ruskim plinom kroz plinovod Yamal-Europe preko Bjelorusije i Poljske a stanje s opskrbom i dalje se ne mijenja. Gazprom nije najavio vrijeme obnove poljskog tranzita. Nakon navedenog požara Gazprom je obećao analizirati njegov utjecaj na izvoz plina, a jučer je izvijestio ruske medije kako planira nastaviti isporuke plina željeznicom tek u drugoj polovici kolovoza.

Sve je to i rezultiralo nastavkom rasta cijena električne energije u EU.

Što se cijena plina tiče, danas su one nastavile rasti na najlikvidnijoj europskoj burzi TTF u Nizozemskoj. Cijena plina s isporukom u rujnu dosegla je 563 dolara za tisuću kubičnih metara. Spot isporuke plina na dnevnoj bazi ili za idući dan nešto su jeftinije.





Koliko je stanje složeno, i to pred početak sezone grijanja do kojeg je ostalo 50-ak dana, ukazuje i podatak da su od kraja lipnja cijene plina na europskim burzama porasle za više od 180 dolara.

Jedan od razloga je spomenuti tranzit ruskog plina kroz Poljsku, koji se od 30. srpnja smanjio s 3,4 milijuna kubičnih metara na sat na 2 milijuna kubičnih metara. A od 5. kolovoza, kada je izbio spomenuti požar u Gazpromovoj tvornici – do 950 tisuća kubičnih metara. Od 6. do 10. kolovoza Gazprom je nastavio isporuke do 1,5 milijuna kubičnih metara plinovodom Yamal-Europe u Njemačku. Međutim, danas su se one opet smanjile na svega 800 tisuća kubičnih metara na sat, kako navodi njemački operater Gascade.

Cijena plina u Europi skočila na rekordnih 540 dolara za 1000 m3!





 

Komentari

komentar

You may also like