U Europi počele vježbe NATO-a sa scenarijem nuklearnog rata

Oružane snage iz 14 država članica NATO saveza počele su u ponedjeljak, 18. listopada, godišnje vojne vježbe kako bi simulirale obranu teritorija koji pokriva savez koristeći nuklearno oružje (info: dpa).

Vježbe nose naziv Steadfast Noon (“Stalwart Zenith”), a uključuju desetke borbenih zrakoplova iz 14 zemalja članica saveza. Tijekom trajanja istih razradit će se scenarij nuklearnog rata kroz uporabu američkih nuklearnih bombi B61, koje su pohranjene u EU.

Dana 18. listopada NATO je izvijestio kako se radi o rutinskim godišnjim vježbama o nuklearnom odvraćanju i da se njihova aktivna faza odvija u zračnom prostoru Južne Europe. Vježbe će trajati tjedan dana. “Ove vježbe pomažu osigurati sigurnost, pouzdanost i učinkovitost NATO -ovog nuklearnog odvraćanja”, navodi se u priopćenju. Zapovjedništvo NATO saveza navodi da se u njima neće koristiti pravo oružje.

“S obzirom na pogoršanje sigurnosnih uvjeta u Europi, pouzdan i jedinstven nuklearni savez ključan je”, objavio je dalje NATO, dodajući da je broj nuklearnog oružja na europskom tlu drastično smanjen od kraja Hladnog rata.

Zapadni mediji navode kako se u vježbama planira razraditi uporaba američkih nuklearnih bombi B61, koje su, prema nepotvrđenim izvješćima, pohranjene u vojnoj zračnoj bazi Gedi na sjeveru Italije. Zrakoplovi, uključujući njemački tornado, sletjeli su u ponedjeljak u Ghedi, prema riječima stručnjaka za nuklearno oružje Hansa Kristensena.

Vojni analitičari vjeruju da će se tijekom vježbi Steadfast Noon, između ostalog, vježbati transport američkog nuklearnog oružja iz podzemnih skladišta i njihovo postavljanje na lovce, ali piloti će izvoditi trenažne letove bez bombi.

Prema navodima pojedinih medija, SAD imaju arsenal od 100 atomskih bombi u bazama u Europi i Turskoj, a što su podaci Instituta za istraživanje mira i sigurnosnu politiku pri Sveučilištu u Hamburgu (ISFH). Atomske bombe B61-3 i B61-4 različite snage nalaze se u podzemnim skladištima u zračnim bazama u Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Italiji i Turskoj. U podzemnim skladištima u zračnoj bazi Büchel u Rhineland-Palatinate, u Njemačkoj, postoji 20 atomskih bombi.

U zračnim bazama Kleine-Brogel (Belgija), Volkel (Nizozemska), Aviano (Italija) i Incirlik (Turska), 20 atomskih bombi također je pohranjeno pod zaštitom američkog vojnog osoblja.

Bombe mogu koristiti taktički lovci-bombarderi F-35, Tornado i F/A-18.

Prema NATO-ovoj nuklearnoj doktrini, savezničke zemlje u hitnim slučajevima mogu koristiti američke bojeve glave raspoređene u Europi.

Podsjećamo i kako su početkom listopada četiri nadzvučna strateška bombardera B-1V Lancer, sposobna za nošenje nuklearnog oružja, prebačena iz Sjedinjenih Država u britansku zrakoplovnu bazu Fairford. Oni već izvršavaju zadatke koordiniranja akcija s kontrolorima zrakoplova baltičkih zemalja – Estonijom, Latvijom i Litvom – radi izvođenja udara po kopnenim ciljevima. Plan vježbe sugerira kako „ruske trupe napreduju na Zapad preko granice između Ruske Federacije i NATO-a.”

 

Komentari

komentar

You may also like