U Francuskoj prosvjedi protiv uvođenja obveznih zdravstvenih propusnica

Prosvjedi protiv uvođenja obveznih zdravstvenih propusnica namijenjenih posjećivanju kafića, restorana, trgovačkih centara okupili su u subotu u Francuskoj 114 tisuća ljudi, izvijestilo je francusko Ministarstvo unutarnjih poslova.

U Parizu su se održala tri prosvjedna skupa, na kojima je, prema podacima gradske uprave, sudjelovalo 18 000 ljudi. Gradska policija morala je nekoliko sati blokirati mnoge središnje ulice. Okupljeni građani uzvikivali su parole i nosili transparente „sloboda“ i „ ne-propusnicama“ i pjevali Marseljezu, pozivajući vladu da odustane od planova uvođenja novih i strogih ograničenja.

Kontroverzne mjere uključuju obvezno cijepljenje za zdravstvene radnike i obvezu građana da uvedu zdravstvenu propusnicu za većinu javnih mjesta, navodi Euronews.

Zdravstvena propusnica daje se onima koji su u potpunosti cijepljeni protiv COVID-19 ili imaju dokaz o negativnom testu uzetom u roku od 48 sati.

Slične demonstracije održane su u subotu u Nantesu, Strasbourgu, Perpignanu, Bordeauxu, Nici, Toulouseu i drugim gradovima.

Podsjećamo: francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je 12. srpnja uvođenje obveznih cijepljenja za medicinsko osoblje i niz drugih kategorija radnika zbog pogoršanja epidemiološkog stanja u zemlji zbog širenja novog soja koronavirusa. Od kolovoza u Francuskoj će biti potrebne zdravstvene propusnice za posjet barovima, restoranima i trgovačkim centrima. U zrakoplove i vlakove koji prometuju na velike udaljenosti smjet će ulaziti samo cijepljeni i negativni na koronavirus.
 

Komentari

komentar

You may also like