U Francuskoj spriječen pokušaj državnog udara

Francuska protuobavještajna služba osujetila je pokušaj državnog udara koji je planirao bivši zastupnik iz Demokratskog pokreta Rémy Daiet, koji je priveden krajem listopada pod sumnjom da je organizirao napade na centre za cijepljenje i njegove pristaše, izvijestio je 27. listopada medij Le Parisien.

Istražujući Daietove veze, istražitelji FDA otkrili su da je stvorio “terorističku zajednicu” sa širokom mrežom podružnica diljem zemlje. Činilo ga je mnogo aktivnih i umirovljenih policijskih, žandarmerijskih i vojnih časnika, od kojih neki u inozemstvu.

Medij navodi 63-godišnjeg umirovljenog potpukovnika Christophe M., nositelja francuskog Ordena za zasluge, utemeljitelja i kustosa “vojnog” krila pokreta, koji je imao strogu hijerarhiju. Na temelju analize korespondencije između sudionika zavjere, istražitelji su identificirali najmanje 36 “kapetana”, od kojih je svaki bio odgovoran za svoju regiju.

Do danas je u ovom slučaju optuženo 12 urotnika, ali niz drugih istraga također ukazuje na Daietove veze s drugim pokretima, uključujući neonaciste, koji su planirali napad na masonsku ložu u Alzasu. U svibnju ove godine sud je u ovom slučaju podigao optužnicu protiv trojice pritvorenika.

Bivši zamjenik pokrenuo je posebno aktivnu propagandu svojih stavova i poziva na pobunu u Francuskoj krajem 2020. godine, kada se skrivao od francuskih istražitelja u Maleziji zbog sumnje da je organizirao otmicu 8-godišnje djevojčice. Nakon što je regrutirao pristaše, počeo je koordinirati sabotaže, posebice protiv komunikacijskih tornjeva novog 5G standarda, kao i operacije zastrašivanja novinara.

U travnju 2021. poslao je brojnim francuskim parlamentarcima e-mail sa sloganima da “republika više nije dominantna ideja”, “došao je čas obračuna” i da je “rušenje [vlasti] od strane naroda neizbježno .” U pismu je također istaknuo da je sve to “pitanje nekoliko tjedana” i ako ne bude odgovora primatelja, smatrat će se “suučesnikom u zločinima”. Samo je jedan zamjenik podnio prijavu tužiteljstvu, zbog čega je pokrenuta istraga.





Do tada je Dayet već regrutirao nekoliko stotina pristaša koji su se bavili širenjem teorija zavjere i sudjelovali u nasilnim akcijama tijekom masovnih prosvjeda u Francuskoj.

Odlučujućeg dana prosvjeda, Dayet i njegove pristaše planirali su okupiti grupe istomišljenika iz cijele zemlje u Parizu, opremivši ih policijskim štitovima i eksplozivom domaće izrade. Pretpostavljalo se da će nakon niza provokacija doći do upotrebe oružja od strane straže. To je trebao biti razlog da se zavjerenici okrenu krvoproliću.

Druga faza “Operacije Azur”, kako je nazvana u organizaciji, značila je zauzimanje Elizejske palače, zgrada parlamenta, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane. Pritom su se nadali da će zauzeti neki TV kanal ili radio postaju kako bi odatle vodili svoju propagandu.





Dayetov odvjetnik Jean-Christophe Basson Larbi rekao je da njegov štićenik osporava sve optužbe za terorizam.

“Remy Dayet je samo pozvao iz Malezije na mirno i narodno rušenje postojećeg političkog sustava kao dio ostvarivanja njegove slobode izražavanja i savjesti”, kazao je odvjetnik.

 

Komentari

komentar

You may also like