U Gruziji mlada medicinska sestra pala u komu nedugo nakon cijepljenja AstraZenecom

Novi problemi, moguće povezani s AstraZenecinim cjepivom protiv koronavirusa – ovoga puta u Gruziji.

Naime, prema danas objavljenim podacima tamošnjih medija, mlada medicinska sestra u bolnici „Imedi“, u  gruzijskom gradu Akhaltsikheu, pala je u komu  nakon što je, danas, u toj medicinskoj ustanovi primila cjepivo britansko-švedske farmaceutske kuće AstraZeneca protiv koronavirusa Covid-19.

Kako se navodi, još uvijek nije provedena službena istraga koja bi potvrdila da je uzrok pada u komu bilo spomenuto cjepivo, ali kako navodi tamošnji portal, upravo je to prema svoj prilici bio uzrok.

Nedugo nakon toga ispred bolnice je stigla rodbina unesrećene, tražeći razgovor s upravom. Navodno je došlo i do sukoba sa zaštitarima te je rodbina razbila prozore bolnice (okupljanje ispred bolnice i metež možete vidjeti na video snimkama objavljenim na poveznici spomenutog portala). Službeno još nitko nije komentirao nastalu situaciju.

Ovu vijest potvrđuje i ruska agencija RIA, koja navodi kako se radi o prvom slučaju ozbiljne komplikacije nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca u Gruziji: navodi se kako je 27-godišnja medicinska sestra primljena je na intenzivnu njegu, vjerojatno s anafilaktičkom reakcijom. Riječi su to Amirana Gamkrelidzea, voditelja Nacionalnog centra za kontrolu bolesti i javno zdravstvo Ministarstva zdravstva, izrečene na medijskoj konferenciji.

Ranije je i gruzijska TV kuća Rustavi 2 izvijestila da je medicinska sestra pala u komu nakon što je cijepljena AstraZenecom. Nakon toga, njezina rodbina i rođaci pokušali su provaliti u kliniku, razbili prozore zgrade i došli u sukob s liječnicima.





U Gruziji se, zapravo, događa slična stvar kao i diljem EU. Ta je zemlja, naime, u pozadini krize i nemogućnosti kupnje američkog cjepiva Pfizer, 13. ožujka dobila prvu seriju cjepiva AstraZeneca u količini od 43.200 doza. 15. ožujka počelo je cijepljenje u tzv. prvoj fazi  tj. zdravstvenih djelatnika, nakon čega će biti cijepljeni i drugi ljudi iz rizičnih skupina.  Nije potrebno naglašavati koliko je sve to skupa sporo i nedostatno.

 

Komentari

komentar





You may also like