U Gruziji oporba najavila nove prosvjede. Borrell kritizirao vladu

Gruzijsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je informaciju o pritvaranju 66 osoba tijekom jučerašnjeg prosvjeda oporbenih simpatizera u Tbilisiju, ispred zgrade parlamenta, protiv usvajanja zakona o stranim agentima.

U noći, 7. ožujka, prosvjednici su oštetili policijske automobile, zapalili zgradu parlamenta, razbili prozore i slomili sigurnosne ograde. Specijalci su morali uporabiti plin, vodene topove i streljivo. Oko 50 policajaca je ozlijeđeno, nekoliko ih je moralo biti podvrgnuto kirurškim zahvatima i još se nalaze medicinskim ustanovama – navodi gruzijsko ministarstvo.

Pokrenuta je istraga zbog nasilja nad policijskim službenicima.

Stanje u blizini zgrade parlamenta trenutačno je mirno, prosvjednici su se za sada razišli. Međutim, oporba je najavila nastavak prosvjeda u blizini parlamenta danas u 15 sati po lokalnom vremenu.

Za nekoliko sati na trgu ispred parlamenta okupit će se još više ljudi na skupu nego jučer”, izjavio je novinarima Giorgi Vashadze, čelnik oporbene stranke Strategija Agmashenebeli. On smatra da će “međunarodna zajednica sigurno osuditi sadašnju gruzijsku vladu zbog razbijanja mirnih prosvjeda”.

Predsjednica Gruzije Salome Zurabishvili, koja najvećim dijelom živi i radi u Sjedinjenim Državama, objavila je video poruku potpore prosvjednicima slijedećim riječima:





“Apeliram na one koji večeras stoje na aveniji Rustaveli, gdje sam i sama stajala mnogo puta. Stojim ovdje u New Yorku s Kipom slobode iza sebe. Ovo je simbol za koji se Gruzija uvijek borila. Stojim pored vas jer danas vi predstavljate slobodnu Gruziju. Gruziju, koja svoju budućnost vidi u Europi i nikome neće dopustiti da joj tu budućnost oduzme. Ovo je nepotreban zakon koji nije došao niotkuda, nego po diktatu Moskve. Ovaj zakon mora biti ukinut. Već sam prvi dan sam kazala da ću uložiti veto na ovaj zakon i to ću učiniti. Ne zanima me detaljna rasprava o tome. Nisam zainteresirana, ima li ikakve sličnosti s nekim starim američkim zakonom koji, kao što dobro znamo, služi sasvim drugoj svrsi. Zanima me samo budućnost Gruzije.“

O svemu se sinoć oglasio i visoki predstavnik EU-e za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell. Kazao je kako usvajanje zakona o stranim agentima u Gruziji neće odgovarati težnjama te zemlje da se priključi Europskoj uniji.

“Gruzijski parlament usvojio je u utorak u prvom čitanju novi zakon o transparentnosti vanjskog utjecaja. Ovo je vrlo loš razvoj događaja za Gruziju i njezin narod. Zakon je nekompatibilan s vrijednostima i standardima EU. To je u suprotnosti s deklariranim ciljem Gruzije da se pridruži Europskoj uniji,” navodi Borrell u svom priopćenju.





Pri tom je pozvao na poštivanje prava građana na miran prosvjed.

Prema njegovom mišljenju, zakon “u sadašnjem obliku prijeti zamrzavajućim učinkom na civilno društvo i medijske organizacije s negativnim posljedicama za mnoge Gruzijce”, a njegova provedba “može imati ozbiljne posljedice za odnose s EU-om”.

Podsjećamo da je jučer gruzijski parlament u prvom čitanju podržao zakon o stranim agentima – tzv. američku verziju istog, dok je ona, predstavljena od strane oporbe odbijena. Nakon toga su oporbeni čelnici pozvali svoje simpatizere na prosvjedni skup, tijekom kojeg je došlo do sukoba s policijom (vidi poveznicu ispod teksta).

Gruzija: Prosvjedi protiv novog zakona o “stranim agentima”

Komentari

komentar

You may also like