U hrvatski LNG terminal stigao novi tanker s ukapljenim plinom

Hrvatski LNG terminal u Omišlju, na otoku Krku, nastavlja s prihvatom tankera za prijevoz ukapljenog (LNG) plina, od kada je s početkom siječnja ove godine započeo sa svojim službenim radom.

Prema navodima operatera  – tvrtke LNG Hrvatska, danas je na terminal u Omišlju s ukapljenim plinom stigao tanker Kinisis (naslovna slika, preuzeta sa stranice LNG Hrvatska):

„Dana 14. svibnja 2021. godine na Terminal za UPP (ukapljeni prirodni plin) pristao je šesti po redu tanker za prijevoz UPP-a ‘Kinisis’. Nakon provedenih sigurnosnih provjera i testiranja započeo je postupak prekrcaja UPP-a s tankera na FSRU brod ‘LNG Croatia’. Očekuje se da će postupak trajati do popodnevnih sati 17. svibnja 2021. godine.“

Prema navigacijskom portalu Vesselfinder, tanker je stigao iz američkog Freeporta. Prenosi do 100 milijuna kubnih metara ukapljenog plina. Ovo je treći teret američkog ukapljenog plina od pokretanja terminala u Hrvatskoj ove godine.

Od ukupno 6 isporuka ukapljenog plina ove godine koje su stigle na terminal u Omišlju, jedan je bio i ruski plin s proizvodnog LNG terminala Yamal, kojeg je u Omišalj isporučio tanker Methane Nile Eagle iz belgijskog Zeebruggea. Upravo se u tom belgijskom prihvatnom terminalu nalaze i pretovarni pogoni ruske tvrtke Novatek, koja je većinski vlasnik projekta LNG Yamal. Ona ima 20-godišnji ugovor s belgijskim Fluxys LNG NV / SA.

Prema navodima ruskih medija, ispostavilo se kako je kako je dobavljač ruskog LNG-a za hrvatski terminal bio švicarski trgovac Met Group, koji je plin mogao kupiti od Novateka ili njegovih partnera u Yamal LNG-u – primjerice, od francuskog Totala.





Ali pitanje čiji je plin i odakle stiže, za ovaj hrvatski energetski projekt najmanje je važno. Bitno je jedino to, da on sve bolje posluje i da Hrvatsku sve više pozicionira kao važan čimbenik u sferi plinskog biznisa u ovom dijelu Europe, odnosno njenoj energetskoj karti.

Komentari

komentar





You may also like