U Iranu obješen vlasnik protuvladinog portala

Iran je u subotu, 12. prosinca, izvršio egzekuciju šefa novinskog portala Amad News Ruholla Zama, prethodno optuženog za protu-revolucionarne aktivnosti i primanje pomoći od strane inozemnih obavještajnih službi.

Pogubljenje je izvršeno vješanjem.

Prema lokalnim medijskim izvorima, u listopadu prošle godine Korpus straže islamske revolucije priveo je Ruhollaha Zamu, koji je aktivno pratio prosvjede u Iranu između prosinca 2017. i siječnja 2018. godine.

Uhićenik je bio optužen za “protu-revolucionarne aktivnosti” i suradnju sa stranim obavještajnim službama. Državne vlasti smatraju da je potporu dobio od obavještajnih službi Sjedinjenih Država i Izraela.

Zam je živio u emigraciji u Parizu, a trenutačno nema pouzdanih podataka o tome kako je uhićen i kako je završio u Teheranu (info: agencija AP).

Prema navodima Međunarodne novinarske federacije (IFJ), tijekom 2020. godine u svijetu je  42 novinara i medijskih djelatnika ubijeno je dok su radili svoj posao. Također, 235 ljudi iz medijskog sektora je u zatvoru zbog istraga vezanih uz njihov rad.





 

 

Komentari

komentar





You may also like