U Iranu se održavaju predsjednički izbori

U Iranu se u petak, 19. svibnja, održavaju predsjednički izbori, na kojima aktualni predsjednik Hasan Rohani pokušava osigurati svoj drugi uzastopni mandat.

Radi se 68-ogodišnjem umjerenom političaru, čija je vlada u ljeto 2015. godine potpisala povijesni sporazum o iranskom nuklearnom programu sa šest ključnih globalnih država. Njemu će se na današnjim izborima suprostaviti trojica protukandidata.

Kao glavni Rohanijev suparnik procjenjuje se 56-ogodišnji Ebrahim Raisi, konzervativni političar iz vjerskih redova i bivši glavni državni tužitelj, koji uživa potporu vrhovnog iranskog vođe ajatolaha Alija Hameneija.

Ukoliko ni jedan od četvoro kandidata ne poluči većinu (više od 50%) glasova izišlih birača, novi krug izbora održat će se slijedeći tjedan.

Prema dosadašnjoj praksi, svaki aktualni predsjednik bivao je ponovno izabran, počevši od 1985. godine i predsjedničkog reizbora spomenutog ajatolaha Alija Hameneija.

Iranska izborna komisija priopćila je kako je u zemlji otvoreno 63 500 biračkih mjesta, a glasovanje će trajati do 18:00 sati po lokalnom vremenu. Međutim, prema prijašnjim iskustvima, glasovanje se obično produži na nekoliko sati zbog vrlo visokog odaziva birača.





Prvi privremeni i neslužbeni rezultati današnjih izbora bit će objavljeni u nedjelju, 21. svibnja.

Jučer je iranski duhovni vođa ajatolah Ali Hamenei pozvao Irance da se u visokom broju odazovu na današnje izbore, riječima: „Američki, europski službenici i predstavnici cionističkog režima promatraju naše izbore, kako bi vidjeli veličinu odaziva.“ Dodao je, kako „Iranska nacija ima neprijatelje pred čijim su licem ljudi dužni pokazati svoju odlučnost i smirenost“.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like