U Istanbul stigao potomak osmanskog sultana: dočekan uz ovacije svojih pristaša

Potomka četvrte generacije osmanskog sultana Abdula Hamida II, Abdülhamida Kayıhana Osmanoğlua dočekala je u Istanbulu grupa obožavatelja koji su skandirali “Mi idemo tvojim putom”. Radi se o članovima organizacije pod nazivom “Devlet” -i Aliyye Ocakları” koja slavi osmansku kulturu. Ime joj znači “Organizacija velike države”.

Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu stigao je u Istanbul na sastanak povodom 103. godišnjice sultanove smrti, piše danas turski medij Duvar.

Čitava grupa, predvođena omiljenim gostom – sultanovim praunukom, potom se, u pratnji Osmanskog vojnog orkestra, tradicionalnog glazbenog ansambla iz postrojbi janjičara, koji je nekad bodrio vojne snage Osmanskoga carstva u ratu (isti onaj koji je svojedobno nastupio i na sarajevskoj Bašćaršiji, pogledaj video ispod teksta), marširalo do nekadašnje kršćanske bazilike a sada džamije Aje Sofije.

Inače, sam sultan Abdul Hamid II, koji je vladao od 1876. – 1909., bio je poznat po progonima kršćana u Osmanskom carstvu i ratu na Balkanu nakon kojeg je Berlinskim kongresom izgubio brojne teritorije, uključno i Cipar i Egipat.

 





Komentari

komentar

You may also like