U Istanbulu otvoren Koordinacijski centar za izvoz žitarica

Novi zajednčki koordinacijski centar u Istanbulu, uspostavljen kao dio povijesnog dogovora o ponovnom pokretanju ukrajinskog izvoza žitarica u svijet, službeno je otvoren u srijedu, izvještava Anadolu Agency.

“Dužnost centra je osigurati siguran pomorski prijevoz žitarica i sličnih prehrambenih proizvoda za izvoz iz Ukrajine”, rekao je turski ministar obrane Hulusi Akar na ceremoniji otvaranja, održanoj na Sveučilištu nacionalne obrane u Istanbulu. Centar i dogovor o žitu dat će “značajan doprinos” prevladavanju prehrambene krize koja utječe na cijeli svijet, a posebno snižavanju cijena, dodao je. Ako se ne riješi, problem žitarica mogao bi uzrokovati sigurnosne probleme zbog gladi i globalne neregularne migracije, upozorio je. “Centar se sastoji od pet predstavnika – i vojnih i civilnih – svaki iz Turske, Rusije, Ukrajine i UN-a. Neće biti vojnog elementa na terenu”, rekao je.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina prošlog su tjedna potpisale sporazum o ponovnom otvaranju triju ukrajinskih luka za žito koje su mjesecima bile u zastoju zbog tekućeg rusko-ukrajinskog rata, koji sada traje već šesti mjesec.

Dogovor je uslijedio nakon što su se zainteresirane strane složile oko plana pod vodstvom UN-a za formiranje koordinacijskog centra u Istanbulu za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka i omogućavanje sigurnosti ruta. Sve strane imenovale su predstavnike za praćenje provedbe plana.

Rusija i Ukrajina konačno potpisale sporazum o izvozu žitarica s Turskom i UN-om





 

Komentari

komentar





You may also like