TOP VIJEST: u Istanbulu ubijen osnivač „Bijelih kaciga“

Foto: preuzeto s vn.sputniknews.com

Turski i zapadni mediji danas su objavili vijest o pronalasku mrtvoga tijela Jamesa Le Mesuriera, bivšeg britanskog obavještajnog časnika koji je nakon početka sirijskog rata osnovao kontroverznu nevladinu humanitarnu organizaciju „Bijele kacige“, koju su sirijska vlada i Rusija često optuživale za krivotvorenje stvarnih informacija na terenu, poglavitio kada se radilo o navodnim uporabama kemijskoga oružja od strane sirijske vojske, ali i za koketiranje s predstavnicima lokalnih terorističkih organizacija.

Prema informacijama medija The National iz UAE, osnivač neprofitne organizacije Mayday Rescue, koja ime urede u Amsterdamu i Istanbulu i predstavlja pravnu osobu za „Bijele kacige“, pronađen je mrtav, jutros (ponedjeljak, 11. studenog), u blizini svoga doma u kvartu Beyoglu u središtu Istanbula. Uzrok smrti još se istražuje. Pojedini mediji navode kako je njegovo tijelo bilo pronađeno pod prozorima njegova stana, što „ukazuje kako se radi o nasilnoj smrti“.

Nevladina organizacija „Sirijska civilna zaštita“, poznatija kao „Bijele kacige“, često je od strane Zapada korištena kao instrument pritiska na Damask i sredstvo za pokretanje „obojanih revolucija“, proizvodnju dezinformacija i kreiranje kulisa na terenu, neugodnih po predsjednika Assada, ali i Rusiju koja iza njega stoji. O tome je pred novinarima govorila glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Podsjećamo: novinarka Vanessa Bailey  objavila je izvješće “Bijele kacige – Rat obmane”, u kojemu navodi kako je utemeljitelj „Bijelih kaciga“ James Le Mesurier služio u Uredu visokog predstavnika UN-a u Bosni i Hercegovini, a kasnije je postao obavještajni koordinator za NATO na Kosovu. Britansku je vojsku službeno napustio 2000. g., a radio je i pri misiji UN-a na Kosovu. Potom je otputovao u Jeruzalem, zatim Bagdad i Dubai, a kasnije je boravio u Libanonu u vrijeme izraelskog napada na tu zemlju 2006. godine. Već 2008. godine zaposlio se u tvrtci specijaliziranoj za sigurnosne poslove “Good Harbor International” u Dubaiju.

 





 

Komentari

komentar





You may also like