U istočnom Jeruzalemu obnovljeni ulični neredi

Neredi su nastavljeni na području Sheikh Jarrah u istočnom Jeruzalemu, rekao je glasnogovornik izraelske policije.

Deseci prosvjednika s palestinskim zastavama bacali su kamenje na snage sigurnosti koje su kao odgovor bile primorane koristiti posebna sredstva za rastjerivanje mase. Također, dvije osobe uhićene su zbog sumnje da su napale policajca u ulici Hagai. Prema izraelskim medijima, nemiri su se nastavili na području Mount, gdje se okupilo oko 75 tisuća muslimana.

Jučer je 205 Palestinaca ozlijeđeno u velikim sukobima u istočnom Jeruzalemu, prema navodima Crvenog polumjeseca. Izraelska policija prijavila je 17 ozlijeđenih svojih djelatnika.

Također u subotu je privedeno 20 osoba zbog sumnje da je moguće sudjelovalo u neredima.

Neredi su izbili prethodne noći u blizini brda Hram i u četvrti Sheikh Jarrah, gdje izraelski sud deložira nekoliko arapskih obitelji. Prosvjedi po ovom pitanju traju više od tjedan dana.
Čelnik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas zatražio je hitni sastanak Vijeća sigurnosti radi razgovora o događajima u istočnom Jeruzalemu.

Sukob je izazvala činjenica da je jordanska vlada 1956. godine, u suradnji s Agencijom Ujedinjenih naroda za Bliski Istok UNRWA, naselila 28 obitelji u regiji Sheikh Jarrah, ali im nije predala vlasničke listove.

Posebni izaslanik UN-a za Bliski istok Thor Vennesland izrazio je zabrinutost zbog nastalog stanja i pozvao Izrael “da zaustavi rušenje i iseljenje u skladu sa svojim obvezama i u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”.

Uzavrelo stanje: izraelski napad na vjernike u jeruzalemskoj džamiji Al-Aqsa

 

Komentari

komentar
You may also like