U Italiji formirana vlada i izbjegnuta politička kriza

Nakon nedavnog neuspjelog prvog pokušaja, sinoć je talijanski predsjednik Sergio Mattaralla uspio pronaći izlaz iz političke krize,  davši, 88 dana nakon parlamentarnih izbora, suglasnost za formiranje vlade na čelu s 54-ogodišnjim odvjetnikom i sveučilišnim profesorom Giuseppeom Conteom, kandidatom postizborne koalicije stranke Liga i Pokreta 5 zvijezda.

Izbori su održani 4. ožujka i na njima niti jedna stranka ili predizborna koalicija nije osvojila većinu. Najveći broj glasova dobila je desno-centristička koalicija Liga, Forza Italia i Braća Italije,  37% , a nešto manje glasova birača samostalno je osvojio Pokret 5 zvijezda (M5S). Nakon dugih pregovora, vođe Lige i M5S dogovorili su se o osnivanju koalicijske vlade.

Predsjednik Mattarella dva puta je davao mandat za formiranje vlade Giuseppeu Conteu, a prvi pokušaj predsjednik je blokirao 27. svibnja zbog njegovog nezadovoljstva prijedlogom mandatara, da na mjesto ministra gospodarstva postavi Liginog čovjeka, 81-ogodišnjeg ekonomistu Paola Savona. Mattarella se nije slagao s njegovim stavovima o zajedničkoj europskoj monetarnoj politici.

Nakon nekoliko dana vođa M5S Luigi Di Maio predložio je novog kandidata na položaj ministra gospodarstva, a Savona je dobio novu ulogu u budućoj vladi, što je Mattarella prihvatio i dao suglasnost za vladu novog premijera G. Contea.

Podsjećamo kako je predsjednik Mattarella prije toga donio odluku o formiranju tehničke vlade, čime je učinio dodatan pritisak na koalicijske partnere u smjeru dogovora. Na čelo tehničke vlade trebao je doći bivši djelatnik MMF-a Carlo Cotarelli, koji, međutim, ne bi imao potporu novog parlamenta, čime bi bili neizbježni novi parlamentarni izbori na jesen.Evo nekih zanimljivih imena u novoj talijanskoj vladi: ministar unutarnjih poslova bit će čelnik Lige Matteo Salvini, koji će, kako se očekuje, početi oštru borbu protiv ilegalne migracije, sukladno svom predizbornom programu. Vođa M5S-a Luigi Di Maio vodit će Ministarstvo rada i gospodarskog razvoja (do sada su to bila dva odvojena resora), a on će, zajedno sa Salvinijem obnašati i funkciju potpredsjednika vlade.

Spomenuti kontroverzni ekonomist Savona vodit će Ministarstvo za EU poslove, dok će ministarstvo obrane također voditi kandidatkinja M5S-a Elisabetta Trenta, bivša politička savjetnica talijanskog MVP u Iraku i savjetnica Ministarstva obrane pri mirovnoj misiji UN-a u Libanonu .

Nova vlada prisegu će položiti u petak u posljepodnevnim satima, nakon čega će proći provjeru obaju domova nacionalnog parlamenta, u kojima, zajednički gledano, većinu imaju zastupnici Lige i M5S-a, pa s potvrdom nove vlade sigurno neće biti problema.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like