U Japanu razmišljaju o uvođenju izvanrednog stanja

Ovog tjedna Japan će razmotriti mogućnost proglašenja izvanrednog stanja u Tokiju i njegove tri susjedne prefekture.

Razlog je nagli porast broja slučajeva zaraze koronavirusom koji opterećuju medicinski sustav u zemlji, navodi Fuji TV. Japan je 31. prosinca 2020. zabilježio najveći broj novih oboljenja – 4.520, što je potaknulo glavni grad i susjedne prefekture na pozivanje središnje vlade da proglase izvanredno stanje. Premijer Yoshihide Suga do sada se tim pozivima opirao s obzirom na očekivane štete po japansko gospodarstvo.

Podsjećamo: u Japanu je izvanredno stanje zbog koronavirusne epidemije već jednom bilo proglašeno u proljeće prošle godine. Trajalo je više od mjesec dana, a najviše je utjecalo na pad prihoda od turizma. Kada se svemu doda i odgađanje održavanja ljetnih olimpijskih igara u Tokiju prošle godine stvar je još dramatičnija. (Ne)uvođenje novih strogih mjera može imati i implikacije na njihovo održavanje i ovoga ljeta. U pitanju su milijarde dolara već uloženog novca u njihovu organizaciju i isto toliko očekivane zarade.

Japan se općenito zalaže za dobrovoljno zatvaranje i ograničenja putovanja, pritom pazeći da ne provodi oštre mjere zaključavanja (lockdown) viđene u drugim dijelovima svijeta.

 

 





Komentari

komentar

You may also like