U Južno kinesko more ušli američki nosač zrakoplova, razarač i krstarica

Jučer je u sporno Južno kinesko more ušla neobično jaka američka operativa eskadra. Iako američki vojni brodovi periodično ulaze u Južno kinesko more i Tajvanski tjesnac kako bi poslali poruku Kini, nije čest slučaj da SAD šalju nosač, krstaricu i razarač zajedno u ovo područje.

Riječ je o nosaču USS Ronald Regan (supernosač na nuklearni pogon), krstarici s navođenim raketama USS Shiloh koja ima svojstvo rapidnog ispucavanja projektila i nošenja protupodmorničkih helikoptera te brodu USS Halsey, razaraču s navođenim projektilima, prenosi Al Jazeera.

Južno kinesko more područje je čestih sporova između Kine, Filipina, Vijetnama, Malezije i Tajvana, a vojna prisutnost Kine sve je veća u ovom moru.

Ovakva američka vježba događa se samo dan prije sastanka ministara obrane grupe ASEAN, Saveza država jugoistočne Azije. Na tom sastanku, izvanredno će sudjelovati i predstavnici Kine, SAD-a, Japana i Indije kako bi raspravljali o odnosima moći upravo u ovom području svijeta, piše SCMP. Čini se da su SAD odlučile unaprijed poslati poruku.

Iz Pentagona su ovako objasnili prisutnost vojnih brodova: ” Dok su u Južnom kineskom moru, naša napadačka skupina vršit će operacije pomorske sigurnosti koje uključuju prelete zrakoplovima i helikopterima, vježbe pomorskih napada te vježbe taktičke koordinacije između zraka i morske površine. Prisutnost nosača u ovom moru je dio rutinske prisutnosti naše mornarice u Indo-Pacifiku.”, prenosi Reuters.

 
 

Komentari

komentar

You may also like