U Kairu sastanak predstavnika libijskih plemena i egipatske vlade. Bliži li se egipatska vojna intervencija?

Sinoć, 15. srpnja, u Egipat je stigla delegacija libijskih plemena iz zone Bengazi, odanih Libijskoj nacionalnoj vojsci – LNA, koja je pod zapovjedništvom generala Khalife Haftara. Posjet je izvršen s ciljem razmatranja pogoršanog stanja u Libiji. Prema navodima egipatske agencije MENA, do ovoga je posjeta došlo svega nekoliko dana nakon što je libijski parlament sa sjedištem u istočnom gradu Tobruku zamolio Kairo za „uključenje u sukob u slučaju nužde“ (vidi poveznicu ispod teksta).

Sastanak se odvija „iza zatvorenih vrata“, a informacije, o tome, tko s egipatske strane sudjeluje u tim razgovorima nema.

Podsjećamo: u Libiji je u tijeku ofanziva vladinih snaga (koje vojno i politički podupire Turska) na lučki sredozemni grad Sirt i 100-tinjak kilometara južno od njega smještenu veliku libijsku zrakoplovnu bazu Al-Jufra, koji su pod nadzorom Haftarovih snaga. A Haftarovu LNA i spomenuti libijski parlament podupiru Egipat i UAE. Egipat već nekoliko tjedana provodi velike vojne vježbe na kopnu i moru, na zapadu zemlje, blizu granica s Libijom. Veliki broj analitičara smatra kako je samo pitanje vremena kada će početi egipatska vojna intervencija. Naime, vojni i politički vrh u Kairu jasno je, kao „crvenu crtu“ označio upravo eventualni pad Sirta i spomenute vojne baze u ruke snaga odanih vladi nacionalnog jedinstva premijera Fayeza Al-Sarraja u Tripoliju. Prijedlog egipatskog predsjednika Al-Sisija s početka lipnja o prekidu vatre u Libiji odbacili su libijski premijer Sarraj i turski predsjednik Erdogan koji traži potpuno uništenje Haftarovih snaga.

Prema trenutačnim vojnim i političkim okolnostima u Libiji i izvan nje, kao vrlo mogući scenarij izgledan je upravo onaj koji znači i raspad tj. podjelu te zemlje na dva dijela – istočni i zapadni. To ne bi bilo preveliko čudo u tom dijelu svijeta: podsjetimo na ne tako davne podjele između Sudana i Južnog Sudana, Sjevernog i Južnog Jemena (u međuvremenu ponovno objedinjenog u jedinstveni Jemen, a sada opet vrlo bliskog raspadu po istoj razdjelnici) i td. Irak je samo formalno jedinstvena država s Iračkim Kurdistanom koji uživa visoki stupanj autonomije od središnje vlade u Bagdadu, a stanje u Siriji je sve prije negoli normalno, promatrano u kontekstu jedinstvene države s čvrstim unutarnjim ustrojem i snažnom središnjom vladom, i td., i td.

Libijski parlament dozvolio egipatsku vojnu intervenciju u Libiji!





Komentari

komentar

You may also like