U Kataru jača kriza vezana uz nedostatak gotovine

U Kataru su se dramatično smanjile dolarske rezerve, a cijena međubankovnih kredita dostiže rekordnu razinu.

Siže je to najnovije analize katarskog financijskog stanja, neposredno prouzročenog zamrzavanjem odnosa i uvedenom gospodarskom i prometnom blokadom te zemlje od strane „arapskog kvarteta“ – Saudijske Arabije, UAE, Bahreina i Egipta.

Prema riječima Jaapa Meijera, analitičara „Arqaam Capital“-a, dugi sukob između Katara i arapskih susjeda može učiniti ranjivim bankarski sektor te zemlje zbog njegove ovisnosti o inozemnom financiranju. Ne isključuje se mogućnost niti uvođenja novih sankcija jer je „arapski kvartet“ razočaran odgovorom Dohe na njihove zahtjeve sročene u 13 točaka, a zapravo klasični ultimatum usmjeren k neutralizaciji katarske samostalne vanjske politike. Katarski bankarski sektor se sa 43%  svojih potreba za financiranjem oslanja na inozemno tržište.

Primjerice, u Islamsku banku u Kataru ulazi najveći udio sredstava iz Vijeća za suradnju država Perzijskog zaljeva – 24%, a u katarsku Narodnu banku manje od 5%, iako upravo ta banka najviše ovisi o inozemnom financiranju čiji je udio 57%.
Agencija S&P uvjerena je, temeljem svojih analiza i projekcija, kako katarske banke, unatoč svemu, mogu izdržati odljev kapitala država Perzijskog zaljeva ukoliko bi se on dogodio čak i u punom iznosu, uključno i uz dodatni odljev četvrtine preostalih depozita koji su u vlasništvu stranih banaka. Ali unatoč tome S&P je snizio dugoročni rejting Katara u odnosu na prošli tjedan za jedan bod, na razinu AA-.

Reuters je priopćio kako je deficit dolarskih rezervi negativno utjecao na katarska središta konverzije valute, što usložnjava stranim radnicima slanje novca u svoje matične zemlje. Pred mjenjačnicama stoje dugački redovi ljudi – najvećim dijelom stranih radnika, koji čine čak 90% od 2,6 milijuna stanovnika koliko ukupno ima Katar.Trenutačno većina zapadnih banaka koje imaju podružnice u Kataru  nastavljaju rad kao i do sada, budući da ne žele izgubiti građevinske projekte vrijedne milijarde dolara, koje Katar planira realizirati prije početka svjetskog nogometnog prvenstva koje će se u toj zemlji održati 2022. godine. Ali ostale zapadne banke su prekinule mogućnost sklapanja novih poslova u Kataru, nastavljajući financijski opsluživati samo već ranije ugovoreni biznis. One su zabrinute ne kreditiranjem Katara, već rizikom da će lokalne arapske sankcije prerasti na međunarodnu razinu, izjavio je jadan inozemni bankar iz regije Perzijskog zaljeva.

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like