U Kijev i Varšavu stiže Bidenov jaki adut. Teme: „ruska agresija“ i „Sjeverni tok 2“

Savjetnik u američkom State Departmentu Derek Chollet 20. i 21. srpnja boravit će u Kijevu i u Varšavi s ciljem jačanja strateške suradnje Sjedinjenih Država s Ukrajinom i Poljskom, objavio je State Department na svojim službenim stranicama. 

U priopćenju je navedeno kako će se s tim zemljama razgovarati o zajedničkoj zabrinutosti zbog plinovoda Sjeverni tok 2 i šire energetske sigurnosti.

Podsjećamo kako smo danas već opširnije izvijestili o američko-njemačkom sporazumu oko spomenutog ruskog plinovoda koji izaziva nezadovoljstvo Kijeva, što možete vidjeti ovdje.

Chollet će u Kijevu s tamošnjim vladinim dužnosnicima razgovarati „o američkoj potpori ukrajinskim naporima da se suprotstavi ruskoj agresiji i daljnjem unapređivanju gospodarskih i antikorupcijskih reformi“.

Cholleta pojedini ukrajinski politolozi smatraju novim posebnim izaslanikom Bijele kuće za Ukrajinu, vjerojatno imajući u vidu da je ranije bio pomoćnik američkog ministra obrane i dio tima bivšeg predsjednika Baracka Obame i njegovog zamjenika Joe Bidena, a blizak je i sadašnjem državnom tajniku Antony Blinkenu.

SAD i Njemačka dogovorile se oko „Sjevernog toka 2“





Komentari

komentar





You may also like