U Kijevu počinje međunarodni summit “Krimske platforme” o vraćanju Krima Ukrajini

Podrška summita Krimske platforme od strane svih država članica NATO -a snažan je signal svijetu u konsolidaciji napora za vraćanje Krima pod kontrolu Kijeva, rekao je u ponedjeljak, 23. kolovoza, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine (NSDC) Mirceom Joannena sastanku sa zamjenicom glavnog tajnika NATO saveza Mirceom Joanne.

Kako je priopćila tiskovna služba, Danilov i Joana razgovarali su i o aktualnoj sigurnosnoj situaciji u Ukrajini i svijetu, posebno u kontekstu sukoba u Donbasu, a također su razmotrili i širok raspon pitanja suradnje Ukrajine i NATO saveza i proširenje suradnje u području kibernetičke sigurnosti.

Summit Krimske platforme, koji je pokrenula Ukrajina, održava se danas u Kijevu, a raspravlja se o pitanju ukrajinskog “vraćanja kontrole nad Krimom“. Prema riječima ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe, na summitu će sudjelovati 44 zemlje i međunarodne organizacije. 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ovaj je summit oštro osudio kao neprijateljsku proturusku platformu, a isto je učinio i glasnogovornik ruskog