U Kijevu razgovarali Blinken i Zelenskiy

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskiy sastao se danas u Kijevu s američkim državnim tajnikom Antony Blinkenom.

Ukrajinski čelnik zahvalio je američkom držanom tajniku na uvedenim sankcijama protiv Rusije i kasnije izvijestio o temama samog razgovora:  Krim,  istočna pobunjena proruska regija Donbas, kao i tijek reformi u Ukrajini.

“Također smo razgovarali o pitanju Sjevernog toka 2. Ovo je također vrlo osjetljivo pitanje za nas”, izjavio je ukrajinski čelnik.

Uz to, zatražio je od Blinkena da Joe Bidenu uruči poziv za posjet Ukrajini u  godini u kojoj se obilježava 30. obljetnice neovisnosti zemlje.

Kao odgovor, američki državni tajnik skrenuo je pozornost, da je, prema njegovom mišljenju, Rusija povukla samo mali dio vojnih snaga s granica Ukrajine – koncentracija ruskih snaga na granici je sada najveća od 2014. godine.

“Rusija ima sposobnost agresivnog djelovanja u prilično kratkom vremenu”, izjavio je Blinken, dodajući kako Sjedinjene Države promatraju sve akcije.





Zelenskiy se složio, kazavši kako također vidi veliku rusku vojnu nazočnost na granici.

Podsjećamo: američki državni tajnik u Kijev je stigao nakon jučer završenoga dvodnevnog virtualnog ministarskog sastanka G7 u Londonu . Prije razgovora sa Zelenskyim Blinken je razgovarao s ukrajinskim kolegom, ministrom vanjskih poslova Dmytrom Kulebom koji se Blinkenu požalio kako Rusija želi zauzeti Azovsko more.

 





Komentari

komentar

You may also like