U Kini automobili s autopilotom pušteni na javne ceste

Foto: xinhuanet

Na javnim cestama u Kini počelo je testiranje potpuno samovozećih vozila bez vozača u kabini i daljinskog upravljača. AutoX je lansirao auto-robote u samom središtu Shenzhena.

Za testiranje se koristi 25 hibridnih monovolumena Chrysler Pacifica, opremljenih radarima i kamerama, kao i visoko preciznom 3D mapom terena kojim se voze. Mnogi drugi programeri, uključujući Waymo, Voyage i Aurora, koriste isti model zbog mogućnosti elektroničke kontrole svih glavnih čvorova i praktičnosti povezivanja računala i senzora.

Treba napomenuti da programeri samovozeće automobile obično testiraju u nekoliko faza. Prvo, primarni prototipovi voze u izoliranim uvjetima, zatim, nakon „uhodavanja“, puštaju se na malo opterećene javne ceste s jednim ili dva inžinjera, nakon dugih ispitivanja i ispravljanja grešaka, automobili ostaju bez ljudi u kabini, ali pod nadzorom daljinskog operatera, koji može ili izravno uspostaviti kontrolu. ili pokazati put.

Programeri se ne slažu oko završne faze razvoja automobila-dronova: neki vjeruju da će se automobili relativno brzo voziti potpuno neovisno, noseći se s apsolutno svim situacijama, dok drugi vjeruju da je peta – najviša – razina autonomije teško dostižna za bespilotna vozila, i da će u idućim desetljećima biti potrebni daljinski operateri koji će vam pomoći u izlazu iz nestandardne situacije.





Komentari

komentar

You may also like