U Kongresu predložen zakon o sankcijama protiv plinovoda „Sjeverni tok 2“

Ono što smo već ranije najavljivali (vidi poveznicu ispod teksta), sada se i ostvaruje. Američki senator iz savezne države  Wyoming i član Republikanske stranke John Barrasso u Kongresu je predložio zakon o uvođenju sankcija protiv projekta plinovoda „Sjeverni tok 2“ i drugih ruskih plinovoda.

Prijedlog zakona „razmatra uvođenje sankcija protiv „Sjevernog toka 2“, kroz koji će se isporučivati plin iz Rusije u Njemačku, a također i protiv drugih ruskih plinovoda“. „Zakon o suradnji u sferi energetske sigurnosti sa saveznicima u Europi, ili Act ESCAPE, učvršćuje energetsku sigurnost, dostavlja im stabilnu i sigurnu američku energiju“, izjavio je senator.

U zakonskom prijedlogu također je navedeno kako „neki europski saveznici SAD-a sve više ovise o ruskom plinu, u Rusija nastavlja podrivati mir i sigurnost u Europi uz pomoć različitih mehanizama, uključno i iskorištavanje energije kao geopolitičkog oružja“. „Plinovod „Sjeverni tok 2“, kojim će se dostavljati prirodni plin iz Rusije u Njemačku, učinit će Europu još više ovisnom o ruskom plinu, podrivajući različitost europskih izvora energije, isporuka i smjerova“, navodi Barrasso.

Američki predsjednik Donald Trump već je ranije zaprijetio jednostranim američkim sankcijama prema svim sudionicima u projektu „Sjeverni tok 2“. „Mi štitimo Njemačku od Rusije, a Rusija dobiva milijarde i milijarde dolara od Njemačke za plin“, kazao je Trump na nedavnom sastanku s poljskim predsjednikom Dudom, i naglasio, kako alternativni izvor energije za Njemačku može postati američki ukapljeni (LNG) plin.

Međutim, teško da će se Njemačka složiti s Trumpovim prijedlogom, koji ne znači ništa drugo nego pristajanje na skuplji „saveznički“ plin u zamjenu za jeftiniji i u smislu opskrbe sigurniji „zločesti“ ruski plin iz plinovoda, o čemu svjedoči i izjava njemačkog Ministarstva ekonomije i energetike od kraja svibnja: njemačka vlada „primila je na znanje“ izjave Sjedinjenih Država o uvođenju sankcija protiv projekta „Sjeverni tok 2“ ali ih ne namjerava podržati (info: Reuters).

SAD namjeravaju uvesti sankcije protiv plinovoda „Sjeverni tok 2“!





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like