U Kongresu pripremaju zakon o „nezakonitom“ djelovanju u Južnokineskom moru

Foto: Sputnik International

Američki kongresmeni iz obiju političkih stranaka, u četvrtak, 23. svibnja, ponovo će predstaviti prijedlog zakona, koji bi obvezivao vladu na kažnjavanje kineskih pravnih i fizičkih osoba koje sudjeluju u tzv. nezakonitoj i opasnoj  aktivnosti Pekinga u Južnokineskom i Istočnokineskom moru, izvijestio je danas hongkonški medij South China Morning Post.

Ako zakon bude usvojen, američka vlada morat će konfiscirati financijske aktive u SAD-u i poništiti ili zabraniti izdavanje viza osobama koje se bave „poslovima ili politikom koji prijete miru, sigurnosti ili stabilnosti“ zona u Južnokineskom moru, koje se osporavaju od jedne ili više članica Udruženja država Jugo-istočne Azije (Asean).

Karta: Južnokinesko more

Kongresmen Marco Rubio izjavio je kako ovaj zakonski prijedlog učvršćuje napore SAD-a i njezinih saveznika za suprostavljanje „protuzakonitoj i opasnoj militarizaciji Pekinga spornih teritorija, koja je on zahvatio u Južno-kineskom moru“,  i da on „potvrđuje privrženost SAD-a očuvanju otvorenosti i slobode te regije“.




Zakonski prijedlog zahtjeva od američkog državnog tajnika dostavljanje Kongresu svakih 6 mjeseci izvješća s preciznim navođenjem podataka o bilo kojoj kineskoj osobi ili tvrtki koja sudjeluje u izgradnji ili građevinskim projektima u spornim zonama Južnokineskog mora (melioracija zemljišta, izgradnja otoka, izgradnja svjetionika i infrastrukture za mobilne veze). Također se navodi kako će se sankcije odnositi na sve one koji su umješani ili sudjeluju u aktivnostima koje ugrožavaju mir, sigurnost i stabilnost zona u Istočnokineskom moru, koje se nalaze pod vlašću Japana ili Južne Koreje.

Ovaj zakonski prijedlog već je bio podnesen 2017.g. ali nije bio prihvaćen.





Podsjećamo: Kina usko veže svoju ekonomsku sigurnost upravo s navedenim akvatorijem, a čak 64% njezine pomorske trgovine odvija se kroz Južnokinesko more (prema podacima iz 2016.g.). Ali to je more životno važno i za druge zemlje regije, poput Vijetnama, Japana, Filipnina i td.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like