U La Mancheu stradalo 27 migranata, Pariz i London se međusobno se okrivljuju

Britanski i francuski dužnosnici međusobno su u srijedu okrivljavali jedni druge nakon što se 27 migranata utopilo u kanalu La Manche u pokušaju da se dokopaju Britanije, u najgoroj nesreći u kojoj su stradali migranti, koja se dogodila u kanalu između Francuske i Britanije, piše Reuters.

Kanal La Manche, ili Engleski kanal, kako ga zovu Britanci, jedan je od najprometnijih brodskih pravaca, a struje u njemu su jake. Krijumčari ljudima obično preopterećuju gumenjake kojima se prevoze migranti, ostavljajući ih da budu jedva na površini, prepušteni na milost i nemilost valovima dok pokušavaju doći do britanskih obala.

Britanski premijer Boris Johnson kazao je da je “šokiran i zgrožen” smrću migranata te je pozvao Francusku da učini više kako bi odbila ljude od pokušaja prelaska kanala.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je sa svoje strane da Britanija treba prestati politizirati ovo pitanje za domaće potrebe, dok je njegov ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao kako i Britanija mora biti dio odgovora.

Francuska je ranije objavila kako je 31 migrant izgubio život, no kasnije je taj broj revidiran te se radi o 27 stradalih, naveli su vladini dužnosnici. Dvojica migranta nalaze se u kritičnom stanju u bolnici s jakom pothlađenošću, kazao je Darmanin.

Francuska policija uhitila je četvoricu krijumčara ljudima za koje se sumnja da su uključeni u incident. Prema riječima francuskog ministra, za sada se ne zna identitet i nacionalnost migranata.
Ponovna kontrola britanskih granica bila je jedna od najvažnijih točaka za pobornike brexita uoči referenduma 2016. o britanskom članstvu u Europskoj uniji, a priljev migranata, iako relativno malen u apsolutnim brojkama, točka je spora između Londona i Pariza.

Francuski predsjednik Macron kazao je da europska agencija za granice Frontex treba dobiti više financijskih sredstava kako bi zaštitila vanjske granice bloka, čime bi se spriječilo okupljanje migranata na sjevernim obalama Francuske.

UK je posljednjih tjedana optužila francuske vlasti da ništa ne poduzimaju dok tisuće migranata napuštaju njihove obale. Francuska odbija takve optužbe. “Francuska neće dopustiti da Kanal postane groblje”, rekao je francuski predsjednik Macron.

Više migranata nego obično otisnulo se s francuskih obala u srijedu želeći iskoristiti uvjete mirnog mora, navode lokalni ribari, premda je voda iznimno hladna.

Ilegalne migracije nisu jedina točka spora vezana uz kanal između ove dvije države koje su stoljetni rivali. Naime, nakon brexita ostalo je neriješeno pitanje licenciranja izlova ribe i tko na to ima pravo. Uslijedile su prijetnje sankcijama, zaplijene brodova, blokiranje luka, a nekoliko momenata su se uključile i obalne straže država.

Komentari

komentar
You may also like