U mađarskoj izbornoj kampanji dominira tema rata u Ukrajini: Prema Istoku ili Zapadu?

Dan revolucije 15. ožujka u Mađarskoj bio je politički nabijen nacionalni praznik tijekom 12 godina vladavine premijera Viktora Orbana. Ove godine, ta obljetnica je još bitnija. Viktor Orban natječe se za četvrti uzastopni mandat na parlamentarnim izborima 3. travnja, a njegova stranka Fidesz ove je godine obilježila mađarsku revoluciju protiv habsburške vladavine 1848. tako što je organizirala “Marš mira” koji je privukao tisuće pristaša i koje je zapravo predizborno okupljanje. Zanimljivo je da se obilježava mađarska buna protiv vlasti iz Hamburga. Tada je habsburška monarhija uz pomoć 200 000 vojnika iz Ruskog carstva ugušila pobunu. Orban je na skupu povodom obljetnice pobune upozorio svoje pristaše da se suočavaju s izborom između “desnice za mir ili proratne ljevice”.

Peter Marki-Zay, kandidat za premijera iz ujedinjene oporbe koju čini šest stranaka je prvi pravi politički izazov Orbanu u zadnjih deset godina. Marki Zay je povodom obljetnice govorio o “jedinstvenom povijesnom izboru: izabrati Europu umjesto istoka, slobodu umjesto tiranije”, prenosi ga Al Jazeera. No, ovo nisu bile teme izborne kampanje prije tri tjedna. Orbanova kampanja izvorno se planirala usredotočiti na LGBTQ referendum, kulturni rat protiv “nedemokratskih liberala”, ilegalne migracije, tiranije Europske unije i Georgea Sorosa.

Opozicija optužuje Orbana da je upotrijebio dugogodišnju vladavinu i izmjene ustava kako bi izgradio mrežu korupcije i izbacio iz kolosijeka vladavinu prava. No, sada se kandidati natječu u tome tko će bolje reagirati na kaos koji se širi preko granice sa susjednom Ukrajinom.

Ruski napad posebno je nezgodan za Orbana, koji je na glasu kao najbliži saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina u EU. Budimpešta je pokušala balansirati između Kremlja i Bruxellesa. Orban je osudio ruski napad verbalno, a njegova vlada nije stavila veto na sankcije Bruxellesa. Ipak, Orban inzistira da Mađarska neće smanjiti svoj uvoz ruske energije niti dopustiti da oružje koje ide prema Ukrajini prođe kroz njezin teritorij. Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov pitao je Mađare sjećaju li se revolucije iz 1956. godine, “kada su im sovjetski tenkovi gazili slobodu na ulicama Budimpešte, a Mađari su tražili pomoć od Zapada”.

Glavna strategija kampanje opozicije je pretvoriti izbore u referendum o tome treba li Mađarska krenuti na istok ili zapad. “Orban i Putin ili Zapad i Europa – to su ulozi. Izbor između mračne ili dobre strane povijesti”, rekao je Marki-Zay. S druge strane, Fidesz sada čvrsto uspostavlja svoj vlastiti narativ. U njihovoj kampanji, Orban je predstavljen kao jamac mira i stabilnosti za Mađare unatoč ratnoj prijetnji. “Mađarska mora ostati izvan rata”, rekao je Orban okupljenima na mirovnom maršu. “Ne možemo stajati između ukrajinskog nakovnja i ruskog čekića.”

Iako su stranke blizu, ankete sugeriraju da je Fidesz ima slabo vodstvo. Nekoliko istraživanja provedenih nakon ruske invazije sugerira da je taj događaj čak pomogao Orbanovoj prednosti.





Komentari

komentar

You may also like