U Maroku uhićen ujgurski novinar po nalogu Kine

Marokanska policija uhitila je Yidiresi Aishana (33) na osnovu kineske tjeralice koju je Peking uručio Interpolu. Kina optužuje Aishana za terorizam, prenosi AP. Aishan je novinar, aktivist i informatički stručnjak  koji živi u Turskoj od 2012. Od tamo vodi novine ujgurske dijaspore, a često prenosi svjedočenja o zlostavljanju od strane Kine u regiji Xinjiang.

Oglasila se udruga aktivista Safeguard Defenders koja se bavi kineskih uhićenjima opozicije. Tvrde da je izgledno da će Aishan biti izručen Kini te da je to ujedno najgori scenarij. Tvrde da je ovo, zadnje, uhićenje dio sve jasnije kineske kampanje da uhvati sve “disidente” izvan granice.

Marokanske vlasti su izvijestile jučer kako su uhitile kineskog građana nakon što je sletio iz Istanbula u Mohammed V aerodrom u Casablanci. Tvrde da je Kina izdala “crvenu” tjeralicu prema ovom novinaru, što se izdaje za najtraženije bjegunce. Aishanov prijatelj Abduweli Ayup tvrdi da je aktivist napustio Tursku upravo zbog toga što su se zaredala uhićenja i ispitivanja, pa je odlučio napustiti Tursku i potražiti državu gdje će biti dalje od ruke Kine. Čini se da ni Turska, najčešće utočište Ujgura iz Kine, više ne drži čvrsto zaleđe ovoj muslimanskoj manjini. To bi moglo značiti da je utjecaj Kine sve jači, čak i na ponosnog Erdogana.

Kina i Maroko od 2017. imaju potpisan ugovor o uzajamnom izručivanju, što znači da bi Aishan mogao završiti u Kini gdje će mu vjerojatno nestati trag. Ovo znači da Aishan nije uspio pobjeći od Kine čak ni u dvije muslimanske zemlje.

Kina se, navodno, bori protiv ujgurskog “radikalnog” terorizma i separatizma nakon nekoliko napada od prije 10-ak godina.

 





Komentari

komentar

You may also like