U Minsku sukob prosvjednika i policije

U središtu glavnog bjeloruskog grada Minska u 14:00 sati počeo je novi masovni prosvjed. U jednom trenutku došlo je do sukoba između prosvjednika i policije, javljaju ruski mediji. Uhićeno je 125 osoba. Policija je uporabila palice, a nekoliko osoba odvezeno je autobusima bez brojeva.

Specijalne policijske snage blokirale su prosvjednicima put na aveniji Nezavisnosti i za sada između njih nema fizičkog dodira. Zatvorene su i četiri središnje postaje gradskog metroa. Policija prosvjednike preko razglasa poziva na razilazak jer se radi o skupu koji nije zakonski odobren.

Pokraj rezidencije predsjednika Lukašenka razmještena su oklopna policijska vozila i specijalne policijske postrojbe.

Podsjećamo: prosvjedi u Bjelorusiji počeli nakon 9. kolovoza održanih predsjedničkih izbora, na kojima je aktualni predsjednik Aleksandar Lukašenko navodno dobio 80 posto glasova birača, što oporba ne priznaje i traži njihovo ponavljanje i uspostavu prijelaznog razdoblja za smjenu vlasti uz pomoć tzv. koordinacijskog vijeća kojeg vlada smatra ilegalnim, a državno tužuteljstvo je protiv njegovih članova pokrenulo kaznene postupke. Stavove oporbe načelno podupire Zapad, dok je iza Lukašenka neformalno stala Rusija.

Prosvjedi su intenzivniji u dane vikenda.

 





Komentari

komentar

You may also like