U Moldaviji nove političke napetosti: prosvjednici upali u parlament

Zastupnici parlamentarne frakcije nedavno izabrane predsjednice Moldavije Maie Sandu, čelnice stranke “Akcija i solidarnost”, zajedno s kolegama iz bloka ACUM iz stranke “Platforma dostojanstva i istine” Andreja Nastasea, nastavljaju s blokadom rada parlamenta, ometajući prilaz govornici.

Nakon prisilne polusatne stanke, kada su navedeni zastupnici zatražili da se iz rasprave povuku zakonodavne inicijative Socijalističke stranke (stranka još uvijek aktualnog predsjednika Igora Dadona, koji slovi kao simpatizer Rusije) i njezinog koalicijskog partnera „Šor“ o potčinjenju Obavještajno-sigurnosne službe parlamentu, kao i o davanju ruskom jeziku statusa državnog te povratku emitiranja ruskih vijesti, zastupnici nisu mogli pristupiti poslu.

Zastupnici ACUM-a nisu dozvolili ministru financija predstavljanje nacrta zakona, izazivajući kaos u dvorani. U nastaloj situaciji predsjedateljica Zinaida Grechanaya bila je prisiljena produžiti stanku za još jedan sat.

Podsjećamo: novoizabrana predsjednica Moldavije Maia Sandu (izbori su održani 15. studenog, a inauguracija nove predsjednice treba se održati 24. prosinca), čelnica PDS-a  prethodno je pozvala svoje simpatizere da dođu u zgradu parlamenta kako bi “spriječili Dodona i socijaliste da uzurpiraju vlast”. Okupilo se nekoliko tisuća ljudi, koji su prvo tražili lustraciju Igora Dodona, a potom i ostavku njegove vlade i prijevremene parlamentarne izbore. Sandu se pridružila prosvjednicima, najavivši da će osobno voditi “oslobađanje zemlje”.

Ured predsjednika Igora Dodona, koji ostaje na položaju sve dok Sandu ne položi prisegu, reagirao je na spomenute događaje u parlamentu i ispred njega, kazavši, kako će „Igor Dodon uskoro završiti svoj predsjednički mandat“ i da su optužbe za njegov pokušaj uzurpacije vlasti neutemeljene. „Igor Dodon uskoro će prenijeti svoje ovlasti na predsjednicu i neće zauzimati nikakve vladine funkcije. Dakle, optužbe za zlouporabu vlasti su neprimjerene”, kazano je u priopćenju.

Podsjećamo kako rastu napetosti između novoizabrane predsjednice Maie Sandu i proruske pridnjestrovske regije na istoku Moldavije, uz granicu s Ukrajinom, koja ne priznaje središnju vladu u Kišinjevu i u kojoj se još od 1991. godine nalaze ruski vojnici, kao nasljednici vojnika iz tadašnje tamošnje sovjetske vojne baze. Taj problem sada prijeti eskalacijom jer nova predsjednica najavljuje „tvrđi“ pristup njegovu rješavanju, što izaziva oštro negodovanje službene Moskve (vidi poveznicu ispod teksta).





O ovom rastućem problemu Geopolitika News uskoro donosi posebnu analizu.

Z. Meter: Nakon Karabaha, na vidiku novo zaoštravanje. Ovoga puta u Moldaviji





Komentari

komentar

You may also like