U Moldaviji tisuće prosvjednika protiv prozapadne vlade

Tisuće ljudi izišle su u nedjelju na ulice u bivšoj sovjetskoj republici Moldaviji na prosvjede protiv proeuropske vlade i visokih cijena plina.

Nekoliko medija u glavnom gradu Kišinjevu izvijestilo je o sukobima između prosvjednika i policije. Prema policiji, uhićeno je više od 50 osoba, prenosi tportal.hr.

Sudionici prosvjeda zahtijevali su da vlada plati račune za plin “za zimske mjesece”, rekla je Marina Tauber, potpredsjednica opozicijske stranke Šor.

Prosvjednici su također upozoravali da se ne dopusti da se rat iz susjedne Ukrajine proširi na Moldaviju. “Mi smo narod”, vikali su.

Optuživali su vladu, koju podupire zapad, da nema plan za borbu protiv rastućeg siromaštva.

Moldavska predsjednica Maia Sandu optužila je Rusiju za destabilizaciju političkog stanja u zemlji kako bi došlo do državnog udara. Sandu, koju podupiru Europska unija i SAD, okrenula je Moldaviju od Rusije o čijim zalihama plina zemlja ovisi.





Brojni Moldavci se žale da plin, koji je nekoć bio pristupačan, sada stoji tri puta više jer se kupuje preko posrednika i to vrlo skupo.

Siromašna poljoprivredna Moldavija, smještena između Rumunjske koje je u EU-i i Ukrajine, povijesno je bila razapeta između zapada i Rusije.

Ruski jezik je široko rasprostranjen te se i dalje koristi u svakodnevnom životu čak 30 godina nakon pada Sovjetskog saveza, a postoje i brojni mediji na ruskom. Međutim, emitiranje informativnog i političkog sadržaja iz Ruske Federacije zabranjeno je na zakonom, dok su web stranice blokirane, kao i lokalne oporbene televizije.





U proteklih šest mjeseci moldavska oporba postala je aktivnija te su zaredali masovni prosvjedi s tisućama nezadovoljnih građana.

Poseban problem za zemlju je odmetnuta regija Pridnjestrovlje u kojoj živi više od 200 000 Rusa i Ukrajinaca, od kojih veliki broj ima rusko državljanstvo. U njoj se nalazi i ruski mirovni kontingent čija je glavna zadaća osiguranje golemog vojnog skladišta, najvećeg u Europi – zaostalog još od vremena SSSR-a.

Bivši američki veleposlanik u Kišinjevu Derek Hogan i osobni prijatelj predsjednice Maie Sandu, stigao je u Moldaviju. Trenutačno obnaša dužnost glavnog tajnika Ureda za europske i euroazijske poslove.

State Department je na svom Twitteru objavio da će njihov diplomat u posjetu Republici Moldaviji i Rumunjskoj boraviti od 12. do 15. ožujka, a da je razlog njegovih posjeta jačanje bilateralnih veza SAD-a s tim dvjema zemljama.

 

Komentari

komentar

You may also like