U Moskvi dogovoren prekid vatre u Libiji: detalji sporazuma još nepoznati

U ponedjeljak, 13. siječnja, u Moskvi su održani pregovori o riješenju libijskog sukoba koji se vodi između snaga od UN-a priznate vlade u Tripoliju premijera Sarraya i Libijske nacionalne vojske (LNA) generala Haftara, koju podupire libijski Kongres sa sjedištem na istoku zemlje. Na sastanku su sudjelovali ruski i turski ministri vanjskih poslova i ministri obrane: Sergey Lavrov, Mevlut Cavushoglu, Sergey Shoygu i Hulusi Akar. Također, u Moskvu su danas na iste pregovore stigli i premijer vlade u Tripoliju Fayez Sarray i zapovjednik LNA general Khalifa Haftar.

Podsjetimo: ovom je sastanku prethodio zajednički poziv ruskog i turskog predsjednika Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana s njihovog prošlotjednog sastanka u Istanbulu uoči svečanog otvaranja plinovoda „Turski tok“, zaraćenim stranama u Libiji – o prekidu vatre s danom 12. siječnja (vidi poveznicu ispod teksta).

Sukobljene libijske strane dogovorile su osnivanje radne grupe za riješenje situacije u zemlji, a njihov prvi sastanak može biti održan već ovoga mjeseca.

Treba naglasiti kako su pojedini sudionici sastanka, koji je trajao preko 6 sati, potpisali sporazum ali je general Haftar (današnji „gospodar rata“ u Libiji, čije su snage već pred „zidinama“ Tripolija, a nadziru i najveći dio te zemlje, uzeo pauzu do jutra, kao dodatno vrijeme za njegovo razmatranje. O tome je maloprije izvijestio ruski šef diplomacije Sergej Lavrov. S druge strane, sporazum su potpisali premijer Sarray i predsjednik državnog vijeća Haled Mishri.

Lavrov je kazao slijedeće: „Maršal Haftar, zapovjednik Libijske nacionalne vojske, i predsjednik zastupničkog doma u Tobruku (na istoku Libije) Aqil Saleh na dokument gledaju pozitivno i zamolili su malo dodatnoga vremena do sutra ujutro, kako bi se odlučili o njegovu potpisivanju. Nadam se kako će odluka biti pozitivna.“

Šef visokog državnog vijeća H. Marish (na strani premijera Sarraya) izjavio je kako su odbili sastanak s Haftarom (info: televizija Lybia Al Ahrar) i da s njim „ne žele sjediti za istim stolom pri bilo kakvim okolnostima“, pritom pojasnivši, kako su se pregovori u Moskvi vodili s ruskom i turskom stranom.





Treba naglasiti, kako su, osim Rusije i Turske, na libijskoj vojnoj i političkoj pozornici prisutni i brojni drugi igrači, ali Rusija i Turska u međuvremenu su preuzele inicijativu i namjeravaju postići konačni sporazum o riješenju libijskog pitanja. Naravno, spomenuta pauza najjače strane u sukobu (one s istoka zemlje) vjerojatno i ne znači ništa drugo nego konzultacije s njihovim ostalim sponzorima: osim Rusije, Haftara i njegovu vojsku otvoreno podupiru i Egipat, Saudijska Arabija, UAE, i Francuska), dok vladu u Tripoliju podupiru Turska, Katar, Alžir i Italija. Moskva je umeđuvremenu objavila kako je povukla sve pripadnike ruske privatne vojske „Wagner“ iz Libije koji su se borili na strani Haftarove LNA i u tom je smislu, očito, izišla u susret Turskoj, koja je ovih dana pokrenula slanje svojih vojnika u Tripoli na stranu vladinih snaga. Što će na sve to na kraju reći Haftar, pričekajmo do sutra.

Zoran Meter: Rusi srušili američki dron! Svi u završnu bitku za libijsku naftu (1)





 

Komentari

komentar

You may also like