U Moskvi održan novi krug razgovora o Afganistanu

U Moskvi je danas, 14. travnja, održan novi krug konzultacija o afganistanskom sukobu, na kojem su sudjelovali zamjenici ministara vanjskih poslova, posebni predstavnici i druge službene osobe iz Afganistana, Kine, Pakistana, Rusije, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana. Iako je bio pozvan, na sastanak nije došao američki predstavnik – izvjestilo je rusko MVP.

Glavna tema razgovora bila je koordinacija regionalnih napora usmjerena k nastavku procesa nacionalne pomirbe u Afganistanu i bržoj uspostavi mira u toj zemlji.

Tijekom susreta izražena je zajednička zabrinutost zbog porasta terorističke aktivnosti u Afganistanu, koja vodi prema daljnjoj eskalaciji krvoprolića i stradanju afganistanskog naroda. Naglašeno je, kako tamošnja kriza ne može biti riješena vojnim putom već je jedini način završetka sukoba općeafganistansko političko suglasje, kako je navedeno i u rezolucijama VS UN-a.

Vodstvu talibana odaslan je poziv za odbacivanje vojnog riješenja unutarnjeg sukoba u korist uspostave neposrednog dijaloga s vladom u Kabulu, a radi postizanja nacionalne pomirbe. Sve su strane prihvatile poziv ruskog MVP o izradbi platforme za unutarafganistanske pregovore, a postignuta je suglasnost i glede nastavka konzultacija unutar Moskovskog formata.

Geopolitika.News podsjeća, kako je Rusija u veljači ove godine pokrenula razgovore o afganistanskoj problematici, na kojima, osim spomenutih država, sudjeluju i predstavnici Indije i Irana. Radi se o regionalnim državama u neposrednoj blizini te zemlje, primarno zainteresiranih za stabilizaciju stanja u Afganistanu zbog sigurnosnih razloga ali i gospodarskih i infrastrukturnih projekata koje one u Srednoj i Južnoj Aziji imaju u planu ostvarivanja. SAD ne dolazi na Moskovske konzultacije (iako predstavnici vlade u Kabulu vjerojatno zastupaju njegove interese), nastavljajući na taj način svoju politiku pokušaja političke izolacije Moskve na međunarodnoj areni. Prosuđujemo, također, kako je moguće, da je jučerašnje ispuštanje najjače američke konvencionalne bombe na istoku Afganistana novi američki signal svim sudionicima konzultacija u Moskvi, o tome, tko je još uvjek glavni vanjski igrač na afganistanskom terenu i da Washington ne namjerava dozvoliti bilo kakva riješenja afganistanskog sukoba koja ne bi uključivala i njegove – dominantne interese.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like