U Moskvi održan rusko-izraelski sastanak visokih delegacija

U glavni ruski grad Moskvu danas je stigla visoka izraelska delegacija na čelu s premijerom Benjaminom Netanjahuom. U njezinom sastavu, osim premijera,  bio je i tajnik izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Meir Ben-Shabat, direktor obavještajne službe „Mosad“ Yosi Cohen i zapovjednik vojne obavještajne službe (AMAN) Tamir Ayman. Rusku stranu osobno je predvodio predsjednik Vladimir Putin. Jedna od glavnih tema razgovora bila je stanje u Siriji.

Kako je novinarima nakon sastanka izjavio pomoćnik ruskog predsjednika Yuri Ushakov, izraelska strana nije predočila nikakav pismeni plan. „Sirija se razmatrala pozorno s različitih aspekata. Papirnatog plana nije bilo“, odgovorio je Ushakov na novinarsko pitanje, je li Netanjahu sa sobom donio bilo kakav plan o riješenju sirijskog sukoba, o čemu su prethodno izvješćivali izraelski mediji.

Podsjećamo: prema navodima The Times of Israel, premijer Netanjahu prethodno je predsjednicima Rusije i SAD-a, Vladimiru Putinu i Donaldu Trumpu, predstavio svoj plan o završetku sirijske krize, pri čemu medij nije predočio detalje samoga plana. Međutim, pozvao se na visokopozicionirani, neimenovani izvor koji je kazao kako je ruski čelnik pokazao interes za Netanjahuov plan o tome, kako „osigurati povlačenje Irana iz Sirije“. Zajedno s tim ukazano je na „povećane šanse“ za postizanje svojevrsnog „trojnog riješenja“ za Siriju, uz sudjelovanje Rusije, SAD-a i Izraela.

Bez obzira što nikakvih konkretnih izjava na tu temu nakon današnjeg sastanka u Kremlju nije bilo, o ozbiljnosti održanih razgovora u širokom formatu sam po sebi dovoljno govori i sastav dviju delegacija.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like