U Moskvi uhićen vodeći kibernetički stručnjak zbog sumnje u veleizdaju

Osnivač ugledne ruske i svjetske informatičke tvrtke Group-IB, Ilya Sachkov, uhićen je i pritvoren na dva mjeseca zbog sumnje u veleizdaju. To je u srijedu, 29. rujna, objavio Okružni sud u Moskvi, a prenose ruski mediji.

“Odlukom Okružnog suda u Lefortovu, u gradu Moskvi, od 28. rujna, protiv Sachkova Ilije, osumnjičenog za počinjenje kaznenog djela iz čl. 275 Kaznenog zakona Ruske Federacije (veleizdaja), odobrena je preventivna mjera pritvora u trajanju do 27. studenog”, priopćila je medijska služba tog suda.

Dan ranije obavljena je pretraga ureda spomenute tvrtke u ruskom glavnom gradu. Prema riječima Nike Komarove, direktorice za odnose s javnošću Group-IB, tvrtka nastavlja normalno poslovati. Službenici istražnih tijela napustili su ured tvrtke u večernjim satima istog dana, navodi medij Eadaily.

Group-IB jedna je od vodećih ruskih i svjetskih tvrtki za kibernetičku sigurnost. Godine 2018. sjedište iste prebačeno je u Singapur, ali se većina proizvoda nastavlja razvijati u Rusiji. Tvrtka surađuje s velikim ruskim bankama Sberbanka i Alfa-banka, kao i s ruskim agencijama za provedbu zakona i suradnju s Interpolom.

Ilya Sachkov izvanredni je profesor Odjela za informacijsku sigurnost Moskovskog državnog tehničkog sveučilišta Bauman, član je stručnih povjerenstava donjeg doma ruskog parlamenta – Državne dume, kao i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije. Prema časopisu Forbes, Sachkov je uvršten na popis najsjajnijih poduzetnika svijeta mlađih od 30 godina.

U svakom slučaju, s obzirom na optužbu i državne i poslovne institucije s kojima su osumnjičenik i tvrtka na čijem je čelu surađivali – stvar izgleda i više nego ozbiljno.





O tome, što je, konkretno, protupravno činjeno i s kim je osumnjičenik u tom kontekstu surađivao mediji još nemaju informacija jer je istraga u tijeku.

 

Komentari

komentar





You may also like