U Moskvu, na razgovor s Putinom, stiže iranski predsjednik Ibrahim Raisi

U Moskvu idući tjedan u službeni posjet dolazi iranski predsjednik Ibrahim Raisi. S visokim gostom razgovarat će ruski predsjednik Vladimir Putin, izvješćuju maloprije ruski mediji.

Posjet nije iznenadan, već je pripreman duže vrijeme. Još sredinom studenog prošle godine Putin i Raisi telefonski su razgovarali, između ostalog i o izradi novog dokumenta o dugoročnoj strateškoj suradnji, provedbi velikih zajedničkih investicijskih projekata, suradnji u borbi protiv pandemije Covida-19, kao i o pregovorima o Zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja o iranskom nuklearnom programu (JCPOA).

Rusija je strateški saveznik Irana. Zemlje ostvaruju veliku trgovinsku, gospodarsku, vojnu i političku suradnju. Moskva već nekoliko godina gradi iransku atomsku centralu u Bushehru, a dvije zemlje provode i zajedničke vojne vježbe, navode RIA Novosti.

U rujnu prošle godine zemlje članice Šangajske organizacije (ŠO, SCO, engl.) odobrile su zahtjev Teherana za pristupanje toj organizaciji, u kojoj su, između ostalih, još i Kina, Rusija, Indija i Pakistan kao i mnoge srednjoazijske zemlje. Prema mišljenju brojnih analitičara, to će ojačati regionalni položaj Irana, kao i proširiti suradnju sa zemljama članicama SCO.

Ovoj vijesti bismo dodali kako su još krajem prošle godine pojedini ruski mediji, najavljujući ovaj posjet iranskog predsjednika Moskvi, pisali kako bi se tom prigodom moglo razgovarati i o realizaciji posla oko isporuka ruskog protuzračnog sustava S-400 Triumf za potrebe iranskih oružanih snaga. Ta vijest nikada nije službeno potvrđena ni u Moskvi ni u Teheranu, međutim, treba podsjetiti da su u listopadu prestale važiti UN-ove sankcije protiv Irana koje su se odnosile na zabranu isporuka toj zemlji sofisticiranih oblika naoružanja.

Ukoliko bi došlo do realizacije navedenog posla, to bi negativno odjeknulo u Izraelu čiji vojni ali i pojedini politički dužnosnici ne isključuju napad svojih borbenih zrakoplova na iranska nuklearna postrojenja u slučaju neuspjeha pregovaračkog procesa u Beču, koji se još od veljače prošle godine odvija na temu američkog povratka u sporazum o iranskom nuklearnom programu.





S druge strane, kada je riječ o sustavu S-400 ,radi se o defanzivnom oružanom sustavu koji time ne prijeti nikome, pa ga kao prijetnju ne doživljava čak niti Saudijska Arabija koja i sama još uvijek ostavlja mogućnost za nabavu tih istih sustava – jasno – za obranu od eventualnih iranskih napada. Iako, to isto treba naglasiti, Rijad i Teheran posljednjih mjeseci iza očiju javnosti vode pregovore na obavještajnim razinama, prije svega u Bagdadu, s ciljem pokušaja ponovne uspostave diplomatskih odnosa i deeskalacije napetosti u zaljevskoj regiji – što ide vrlo sporo.

Komentari

komentar





You may also like