U Moskvu stigao iranski predsjednik Ibrahim Raisi

Iranski predsjednik Ibrahim Raisi stigao je u srijedu u jutro, 19. siječnja, u Moskvu, u službeni posjet na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina, izvijestila je danas iranska agencija Mehr.

U zračnoj luci Vnukovo visokog iranskog gosta dočekali su ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov i zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Igor Morgulov.

Raisi će u Moskvi boraviti dva dana, a vrhunac posjeta bit će njegov razgovor s Vladimirom Putinom. Priopćeno je kako će dvojica vođa razgovarati o bilateralnim odnosima i Zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja – JCPOA, vezano uz sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Očekuje se da će Ibrahim Raisi sutra održati svoj govor na zasjedanju ruske Državne dume (ruskog parlamenta).

Podsjećamo: posjet iranskog predsjednika Rusiji nije iznenadan, već je pripreman duže vrijeme. Još sredinom studenog prošle godine Putin i Raisi telefonski su razgovarali, između ostalog, i o izradi novog dokumenta o dugoročnoj strateškoj suradnji, provedbi velikih zajedničkih investicijskih projekata, suradnji u borbi protiv pandemije Covida-19, kao i o pregovorima o spomenutom JCPOA.

Prije nekoliko dana, najavljujući današnji posjet iranskog čelnika Moskvi (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta), izvijestili smo kako je Iran krajem prošle godine dobio službenu pozivnicu za članstvo u Šangajskoj organizaciji (ŠO, SCO) u čijem predvorju već dugo čeka, kao i o tome da su pojedini ruski mediji još prošle godine pisali kako bi se ovaj posjet Raisia Rusiji mogao odnositi i na moguće isporuke ruskih proturaketnih sustava S-400 Triumf Iranu. Ova vijest nikada nije službeno potvrđena, ali je činjenica da Rusija priprema paket sporazuma s Teheranom koji se bi se odnosio na isporuke suvremenog ruskog naoružanja, između ostalog i modernih višenamjenskih borbenih zrakoplova poput Su-35, brodova i podmornica.





U Moskvu, na razgovor s Putinom, stiže iranski predsjednik Ibrahim Raisi

 





 

Komentari

komentar

You may also like