U Moskvu stigli američki dužnosnici: Rusija podnijela prijedloge o pravnim jamstvima svoje sigurnosti

Nakon što su prošlog tjedna američki i ruski predsjednici Joe Biden i Vladimir Putin održali virtualni sastanak, stvari na relaciji Moskva-Washington ne samo da su se pomakle „s mrtve točke“, već su se  i zahuktale, pri čemu malo toga izlazi u medije – osim, naravno, sveprisutne propagande u smislu nastavka optužbi i protuoptužbi za nastalu krizu ne samo međusobnih odnosa, već i na tlu Europe. A ono, čemu svakako vrijedi pridati pozornost je današnja vijest pristigla iz Moskve.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov sastao se u srijedu, 15. prosinca, sa zamjenicom američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Karen Donfried, objavilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Temeljna rasprava o pitanju sigurnosnih jamstava održana je u svjetlu sadašnjih pokušaja Sjedinjenih Država i NATO-a da promijene vojno-političku situaciju u Europi u svoju korist”, priopćilo je rusko MVP.

Danas je zakazan i sastanak između Karen Donfried iz zamjenika šefa administracije ruskog predsjednika Dmitrija Kozaka, inače svojevrsnog kuratora ili, preciznije, glasnogovornika ruske politike prema Ukrajini.

Rusija je predstavnicima američke administracije prenijela konkretne prijedloge za razvoj pravnih jamstava za njezinu sigurnost, to je danas izjavio novinarimaa, novinarima pomoćnik predsjednika Ruske Federacije Jurij Ušakov, nakon razgovora predsjednika Vladimira Putina i predsjednika NR Kine Xi Jinpinga.

“Predsjednik je izvijestio da su upravo danas u našem Ministarstvu vanjskih poslova poslani konkretni prijedlozi američkim predstavnicima s ciljem razvijanja pravnih jamstava za osiguranje sigurnosti Rusije”, kazao je Ušakov.





Pri tom je prenio Putinove riječi da je Moskva spremna odmah početi pregovore o ovom iznimno važnom pitanju.

“Izrazio je (Putin) nadu da će Amerikanci i članice NATO-a pozitivno odgovoriti na ovo”. Ušakov je također kazao kako Rusija namjerava javno (pred očima medija) raspravljati o svojim američkim prijedlozima o sigurnosnim jamstvima, budući da je to pitanje za Moskvu izuzetno važno.

Komentari

komentar





You may also like