U napadu u Nigeru ubijeno 12 vojnika i “deseci terorista”

Najmanje 12 vojnika i “deseci terorista” ubijeno je u bici u zoni “tri granice” na zapadu Nigera. Ministarstvo obrane objavilo je u priopćenju u nedjelju da je još osam vojnika ranjeno u sukobu sa “stotinama naoružanih terorista” pet kilometara od Fantia, prenosi Al Jazeera.

Dodaje se da je nekoliko motocikala koje su koristili napadači uništeno, a komunikacijska oprema zaplijenjena. Fantio je mala ruralna zajednica u okrugu Tera u regiji Tillaberi i redovito je na meti naoružanih skupina povezanih s al-Qaedom ili ISIL-om. U svibnju ove godine pet osoba iz jednog sela u regiji je ubijeno, a dvoje teško ranjeno u napadu za vrijeme muslimanskog vjerskog praznika Ramazanskog bajrama, priopćilo je ministarstvo.

Krajem lipnja dva civila, ravnatelj škole i umirovljeni policijski inspektor ubijeni su u još jednom napadu tijekom kojeg su njihovi ubojice također ukrali stoku. Osim što imaju problema s ISIL-om i Islamskom državom velika Sahara (ISGS) na zapadu zemlje, Niger se također mora boriti s Boko Haramom u zapadnoafričkoj pokrajini na jugozapadu zemlje, blizu granice s Nigerijom.

Ova sušna sahelska država najsiromašnija je zemlja na svijetu prema Indeksu ljudskog razvoja UN-a. Niger je jedna od demografski najbrže rastućih država na svijetu (u prosjeku 7 djece po majci). Gotovo polovica vladinog proračuna potječe iz sredstava stranih donatora. Ipak, očekuje se budući rast eksploatacijom nafte, zlata, ugljena i drugih mineralnih resursa.

Komentari

komentar





You may also like