U NATO-u predložili povećanje pripravnosti na istočnom krilu

Poljski predsjednik Andrzej Duda je na sastanku, održanom u četvrtak, 25. studenog u Bruxellesu, pozvao glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga da poveća spremnost vojnih snaga tog saveza na istočnom krilu. Naime, Duda smatra da je moguća eskalacija napetosti na bjelorusko-poljskoj granici, sve do samog otvaranja vatre. Kao odgovor, Stoltenberg je izjavio da se sama Poljska suočava s “hibridnom agresijom”.

Međutim, Stoltenberg je dalje kazao kako je Savez spreman za interakciju s Rusijom i razgovor o stanju oko Ukrajine.

“Vjerujemo da je ovo najbolji način za rješavanje tih problema”, izjavio je glavni tajnik sjevernoatlantskog saveza, dodavši pri tom kako žali što su predstavništva NATO-a u Moskvi i Rusije u Bruxellesu prestala s radom.

Istodobno, Stoltenberg je optužio Moskvu za agresivnu retoriku i kampanju dezinformacija. Savez je također zabrinut zbog “izgradnje ruske vojne moći” na granici s Ukrajinom, navode RIA Novosti.

“NATO poziva Rusiju na deeskalaciju i namjerava pružiti političku i praktičnu potporu Ukrajini”, izjavio je Stoltenberg.

Glavni tajnik smatra kako akcije NATO saveza “nisu prijetnja Rusiji”.





Međutim, dodali bismo, problem je u tome što Rusija to tako ne doživljava. Naprotiv! Poteze NATO saveza na svojim zapadnim i jugozapadnim granicama Moskva smatra neposrednom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti Ruske Federacije, na što često upozorava.

Zbog toga se čini kako je između Zapada i Rusije na djelu svojevrsna igra „gluhog telefona“: jedni drugima govore ali se pri tom ne čuju. A ako se i čuju, „šumovi u komunikaciji“ su takvi da se poruke suprotne strane u pravilu interpretiraju onako kako odgovara baš njihovim interesima. Takva politika ne može i neće dovesti do napretka u dijalogu i do toliko, s obje strane naglašavane želje za poboljšanjem međusobnih odnosa.

Komentari

komentar





You may also like