U Njemačkoj kamenjem napali sinagoge i palili izraelske zastave

Krajnje neprijateljski izraelsko-palestinski odnosi, nakon što je 1947. g. Izrael stvoren kao moderna i suverena država – od tada su se vrlo često prelijevali i na europsko tlo i manifestirali kroz brojne prosvjede, protuprosvjede, manje ili više nasilnog karaktera. A zemlja u kojoj se to ponajčešće događalo bila je i ostala Njemačka s obzirom na veliki broj pripadnika palestinskog naroda ( studenata, radnika, izbjeglica), kao i pripadnika brojnih drugih naroda islamske vjeroispovijedi.

Najupečatljiviji i najradikalniji oblik tih prosvjeda s vremenom je prerastao i u klasične terorističke akcije Palestinaca koji su time na radikalni način pokušali skretati pozornost međunarodne zajednice na probleme s kojima se suočio njihov narod, na čijem je etničkom prostoru velikim dijelom i stvorena moderna izraelska država. Dovoljno se prisjetiti tragedije na Olimpijskim igrama u Munchenu 1972. godine, koje, na žalost, nisu ostale zapamćene po bilo kakvom sportskom rezultatu ili dometu, već isključivo po nezapamćenoj tragediji u režiji terorističke palestinske skupine Crni rujan, koja je upala u prostorije u kojima su bili smješteni izraelski sportaši te najprije dvojicu njih ubila, a devetoricu otela. Potom su od izraelske vlade ultimativno zatražili oslobađanje više od 200 palestinskih zatvorenika, u zamjenu za puštanje zatočenih sportaša. Međutim, zbog traljave intervencije njemačke policije koja do tada uopće nije bila uvježbana za izvođenje protuterorističkih akcija (njihove pokrete javno je snimala televizija, a preko TV ekrana sve su uredno pratili i sami otmičari) – u nastaloj sveopćoj pucnjavi ubijeno je svih 9 izraelskih sportaša, kao i petoro terorista.

Ovaj uvod posljedica je danas pristigle vijesti od strane njemačkih medija.

Naime, u toj su državi danas zabilježena djela političkog vandalizma – javno spaljivanje izraelske zastave i napadi na sinagoge. Incidenti su povezani s eskalacijom izraelsko-palestinskog sukoba na Bliskom istoku. Izraelske zastave gorjele su ispred dvije sinagoge – u Bonnu i Münsteru. Također, jedan od tih vjerskih objekata zasut je kamenjem.

U Münsteru je privedeno 13 osoba osumnjičenih za umiješanost u incident. U Bonnu je nekoliko mladih ljudi bacalo kamenje na ulaz u sinagogu, uslijed čega su oštećena ulazna vrata. Uhićena su trojica osumnjičenih (info: DW).

Tradicionalno osjetljiva njemačka politika po pitanju zaštite Židova, zbog poznatih tragičnih okolnosti iz Drugog svjetskog rata i doba nacizma, i ovoga je puta brzo reagirala.





Vladin glasnogovornik Steffen Seibert izrazio je “najoštriju osudu” protiv napada koje Izrael trpi od  islamističkih organizacija u Gazi i  podsjetio je na “pravo Izraela da se brani”.

Ove napade i antisemitizam također su osudili i glavni predstavnici Katoličke crkve i Židova u Njemačkoj.

Već ranije je njemački šef diplomacije Heiko Maas najoštrije osudio raketne napade na Izrael iz pojasa Gaze i tu je eskalaciju nazvao neprihvatljivom, a izraelske protuudare na palestinsku enklavu “činom samoobrane”.





 

Komentari

komentar

You may also like