U Njemačkoj raste nezadovoljstvo Scholzovom vladom

Njemački građani podijeljeni su oko poteza njemačkog kancelara Olafa Scholza za prevladavanje posljedica krize koja je nastala zbog stanja oko Ukrajine. O tome svjedoče rezultati istraživanja instituta Forsa po narudžbi televizije RTL, prenosi jučer tamošnji medij Die Welt.

Samo 46% ispitanika pozitivno ocjenjuje mjere koje je poduzela njemačka vlada. Istovremeno, njih 47% izražava nezadovoljstvo radom vlade pod vodstvom Olafa Scholza.

Napominjemo da je tijekom proteklog tjedna broj nezadovoljnih porastao za 5%. Tako je prvi put od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini udio Nijemaca koji negativno ocjenjuju djelovanje kancelara premašio udio onih koji Scholzove mjere za prevladavanje posljedica krize nazivaju dostatnim.

Još je negativnija bila reakcija ispitanika na paket potpore koji je vlada dogovorila 25. ožujka u kontekstu rasta cijena energenata. Podsjetimo, program predviđa porezne olakšice od 300 €, popuste na benzin i dizel, kao i paušalnu isplatu od 100 € obiteljima za svako dijete. Prema rezultatima istraživanja, samo 29% ispitanika reklo je da će ove mjere biti dovoljne za ublažavanje utjecaja rasta cijena energije. Većina ispitanika, njih 64%, nazvalo je vladine mjere nedovoljnim.

Mišljenja građana također su podijeljena i oko pitanja treba li Njemačka potpuno odustati od ruskog plina i nafte. Više od polovice ispitanika (52%) reklo je da zemlja ne bi trebala potpuno zaustaviti isporuku energenata iz Ruske Federacije. Samo 42% ispitanika nazvalo je tu mjeru potrebnom i izrazilo spremnost da se suoče s eventualnim posljedicama nestašice, rasta cijena i gospodarske recesije.

Treba napomenuti da je 3. ožujka, nedugo nakon početka ruske vojne intervencije u Ukrajini, više od 60% ispitanika reklo da bi njemačka vlada trebala prestati uvoziti plin iz Rusije, dok se 32% tome protivilo. O tome svjedoče rezultati sociološke ankete koju je proveo Institut Civey po narudžbi njemačkog tjednika Wirtschaftswoche.





Tako je u manje od mjesec dana odnos njemačkih građana prema pitanju uvoza ruskih energenata doživio velike promjene.

Komentari

komentar





You may also like