U Poljskoj priznaju poraz u borbi protiv Sjevernog toka 2

Pokušaji Poljske da spriječi izgradnju i rad plinovoda Sjeverni tok 2 u početku su nalikovali biblijskoj bitci između Davida i Golijata. To je izjavio poljski analitičar za energetska pitanja Andrzej Szczęśniak u svom članku, objavljenom u mediju Myśl Polska.

“Duga bitka za Sjeverni tok 2 završila je pobjedom Njemačke. 15. srpnja proglašena je Washingtonska deklaracija, dokument visokog tonaliteta, koji su potpisala dva važna čovjeka: Joe Biden, predsjednik globalnog hegemona, i kancelarka Angela Merkel, koja predstavlja europskog gospodarskog lidera, čime je okončana njezina duga politička karijera. Sporazumom se sankcionira stvaranje najžešćeg plinovoda na svijetu”, piše autor.

Varšava je izgubila ovu bitku, a glavni razlog bila je još jedna “izdaja saveznika” –  Njemačke i Sjedinjenih Država, tvrdi on dalje.

Svojim dogovorom o Sjevernom toku 2 Berlin i Washington oštetili poljske i ukrajinske interese, a vodstva tih zemalja doživjela su “veliko razočaranje”, nastavlja poljski analitičar.

„Čak i nakon globalnog sporazuma, koji je konačno okončao sukob, naši najviši državni dužnosnici ponavljaju da je “uspjeh poljske diplomacije bio angažman SAD -a” i “zahvaljujući dobrim kontaktima s predsjednikom Trumpom, uvedene su sankcije koje su odgodile ovaj projekt “. … Amerika je izvela jaku topničku vatru na rusko-njemački projekt, motivirana svojim globalnim interesima, a Poljska je imala pomoćnu ulogu u ovoj igri, a s gledišta naših ekonomskih i političkih interesa – to je bilo vrlo skupo“, navodi Andrzej Szczęśniak.

Z. Meter: Naplata geopolitičke kratkovidnosti: Ukrajina od EU traži kompenzacije za ruski plin





Komentari

komentar





You may also like