U prekograničnom napadu na teritorij Rusije korišteni američki Humvee-ji; Washington se sada ograđuje

SAD se distancirao od upada u Rusiju za koji Moskva kaže da je završio porazom naoružanih pobunjenika koji su ušli iz Ukrajine.

Dijelovi pogranične ruske regije Belgorod napadnuti su u ponedjeljak. Rusija je kasnije objavila slike napuštenih ili oštećenih zapadnih vojnih vozila, uključujući Humvee američke proizvodnje. SAD je inzistira da nije “ohrabrivao niti omogućavao udare unutar Rusije”.

Glasnogovornik američkog State Departmenta potvrdio je postojanje izvješća koja “kruže društvenim medijima i drugdje” da je korišteno oružje koje je dopremio SAD, ali je rekao da je njegova zemlja “u ovom trenutku skeptična u pogledu istinitosti tih izvješća”. Glasnogovornik je dodao da je “na Ukrajini je da odluči kako će voditi ovaj rat”, prenosi BBC.

Sela u Belgorodu u blizini granice evakuirana su nakon što je na njih otvorena topnička paljba. Rusija kaže da je ubijeno 70 napadača i inzistira da su borci bili Ukrajinci.  Ipak, Kijev negira umiješanost. Dvije “ruske” paravojne skupine koje se “protive ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu” kažu da stoje iza upada. Obje su skupine također rekle ukrajinskom javnom servisu Suspilne da stvaraju “demilitariziranu zonu na granici s Ruskom Federacijom iz koje neće moći granatirati Ukrajinu”

Komentirajući sukobe u Belgorodu, rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako je “jedinica ukrajinske nacionalističke formacije” upala na njezin teritorij iz Ukrajine kako bi izvela napade. Jedna od objavljenih fotografija prikazuje uništeno vozilo s porukom: “Za Bahmut” ispisanu na ruskom.

Osim što je ubilo desetke onih koje je opisalo kao “ukrajinske teroriste” u topničkim i zračnim napadima, rusko Ministarstvo je tvrdilo da je ostatak boraca otjeralo natrag do ukrajinske granice.





Svaki napad na rusko tlo čini čelnike NATO vojnog saveza zapadnih zemalja nervoznima. Moguć razlog ovog poteza je i ishitrenost zbog nedavnog ukrajinskog poraza u Bahmutu. Također je vjerojatno da će to biti dio ukrajinskih operacija uoči nadolazeće protuofenzive, s ciljem odvlačenja ruskih trupa s juga gdje se očekuje napad Kijeva. Ali to nisu potezi koje će Zapad pozdraviti.

Oružje dugog dometa koje su ove zapadne zemlje dostavile Kijevu, iako nije korišteno u ovom napadu, još uvijek pristiže pod uvjetom da se ne smije koristiti za gađanje ciljeva unutar Rusije. Unatoč službenom poricanju iz Kijeva, teško je vjerovati da je ova racija pokrenuta bez pomoći ukrajinske vojne obavještajne službe. Također, činjenica da su neki od onih koji su sudjelovali u napadu preko granice otvoreno povezani s krajnje desnim ekstremizmom, dodatno potvrđuje narativ Kremlja da pokušava osloboditi Ukrajinu od neonacista.

Komentari

komentar





You may also like