U prošlogodišnjem pokušaju svrgavanja A. Vučića sudjelovali su i dijelovi MUP-a Srbije?

Srpski medij Kurir piše danas kako su nasilni prosvjedi u Beogradu u srpnju prošle godine bili pokušaj rušenja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Međutim, navodi isti medij, to nije bila samo želja revoltiranog naroda, kako je  prvotno bilo predstavljeno, već je u tome sudjelovao i odmetnuti dio srpskog Ministarstva unutarnjih poslova. Kurir se pritom poziva na izvor iz sigurnosnih sfera Republike Srbije.

Pokušaj rušenja režima, prenosi Kurir riječi svog izvora, krenuo je iznutra i bio pažljivo isplaniran uz koordinaciju pojedinaca iz policije koji su htjeli iskoristiti prosvjede za svoje političke ciljeve. Bilo je namjernih protuobavještajnih propusta. U trenutku nasilnog upada u zgradu Skupštine tamo je bilo samo 20 policajaca, a u trenutku upada u zgradu RTS, njih tek sedmorica. Sumnja se, navodi dalje Kurir,  da su huligani dobivali instrukcije od nekoga unutar policije i da je namjerno učinjeno, da baš u vrijeme nasilnih ulazaka prosvjednika u spomenute zgrade ne bude dovoljno policajaca. Ovakvi se propusti ne događaju profesionalno, već samo namjerno, navodi medij.

Bivši časnik srpske protuobavještajne službe Ljuban Karan za Kurir je kazao kako se u ovakvim situacijama ne smije krivnja prebacivati  na policajce kao na izvršitelje naređenja, već na nalogodavce.

Profesor Fakulteta za međunarodnu politiku i sigurnost Ilija Kajtez kaže kako je razvidno da je bilo ubačenih ljudi u MUP koji su djelovali protiv režima.

Ovakva razmišljanja, koja je s javnošću podijelio srpski medij Kurir, neodoljivo podsjećaju na zbivanja na washingtonskom Kapitolu u siječnju ove godine, kada su Trumpovi simpatizeri nasilno upali u zgradu Kongresa i kada je, također, očito bilo jako puno čudnih sigurnosnih propusta u inače, barem kako se vjeruje, besprijekornom osiguranju ključnih američkih državnih institucija i strateški važnih objekata.

 





 

 

Komentari

komentar





You may also like