U regiji Deir ez-Zour poginuo ruski general

U Siriji, u regiji Deir ez-Zour, 24. rujna, tijekom oružanog napada džihadista „Islamske države“, poginuo je ruski general Valeriy Asapov, priopćilo je danas rusko Ministarstvo obrane.

Zapovjednik grupe ruskih vojnih savjetnika nalazio se u zapovjednom punktu sirijske vojske, pružajući pomoć sirijskim zapovjednicima u vođenju operacije za oslobođenje grada Deir ez-Zoura. U vijeme granatiranja od strane džihadista, general Asapov bio je smrtno ranjen, kaže se u priopćenju ruskog MO.

Prema službenim podatcima MO, od početka ruske vojne kampanje  u Siriji od 30. rujna 2015. godine, poginulo je 37 ruskih vojnika.

Ovo je, svakako, jedan od najvećih gubitaka ruske vojske u sirijskom ratu, možda odmah iza onog iz studenog 2015.g. koji se odnosio na obaranje ruskog bombardera na sirijsko-turskoj granici od strane turskih zračnih snaga i pogibije dvaju pilota. Za očekivati je snažan ruski vojni odgovor, tim prije što se retorika Moskve u posljednjih nekoliko dana izrazito zaoštrila u odnosu na Washington i navodno američko koketiranje s islamistima, između ostalog i ISIL-om u regiji Deir ez-Zour. Naime, Rusi su prije dva dana objavili službene fotografije o neometanom prolazu američkog oružja i prokurdskih snaga SDF (iza kojih stoji SAD) prema istočnoj obali Eufrata nasuprot snagama sirijske vojske, kroz teritorije pod nadzorom „Islamske države“. Dakle, situacija je i prije jučerašnje pogibije ruskog generala bivala sve napetija, pa povećanje zabrinutosti glede daljnjeg razvoja vojnog stanja istočno od grada Deir ez-Zoura sigurno nije neutemeljeno.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like