U Rejkjaviku razgovarali Blinken i Lavrov. Priprema za summit Biden-Putin

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američki državni tajnik Antony Blinken sinoć su, na margini sastanka Arktičkog vijeća u Reykjaviku, međusobno razgovarali o područjima moguće proširene suradnje dviju zemalja i dogovorili se o nastavku dijaloga. O tome je izvješćeno u pisanoj izjavi, koju je distribuirao odjel za medije američkog State Departmenta nakon spomenutog sastanka. 

“Također su razgovarali o područjima u kojima bi snažna i proširena suradnja mogla koristiti našim narodima, uključujući Afganistan, stratešku stabilnost, ograničavanje nuklearnih programa Irana i Sjeverne Koreje. Državni tajnik i ministar vanjskih poslova obvezali su se da će nastaviti rasprave u budućnosti”, – izjavio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

Sastanak je održan u kontekstu očekivanog predstojećeg summita između američkog predsjednika Joe Bidena i ruskog čelnika Vladimira Putina i očito je riječ o njegovoj pripremi, ali, također, i u kontekstu kontinuiranog pogoršanja američko-ruskih odnosa. Osim američkih sankcija odnosno ruskih protusankcija, dovoljno je podsjetiti kako su oba glavna grada trenutačno bez veleposlanika: 21. ožujka Washington je napustio ruski veleposlanik Anatolij Antonov, a mjesec dana kasnije, na preporuku ruske strane, Moskvu je napustio američki veleposlanik John Sullivan. Tako nešto nije se dogodilo niti na vrhuncu hladnog rata u XX. stoljeću.

Nakon sastanka s Blinkenom Lavrov je izjavio kako, prema njegovu mišljenju, “postoji razumijevanje potrebe za prevladavanjem nezdrave situacije koja se razvila u odnosima između Moskve i Washingtona prethodnih godina“.

„Spremni smo, kao što je predsjednik Putin više puta naglasio, na temelju jednakosti, uzajamnog poštivanja, pronalaženja ravnoteže interesa, razmotriti i riješiti sva pitanja koja su na našem bilateralnom dnevnom redu – i s obzirom na regionalne i globalne probleme, sukobe, krize”, izjavio je Lavrov.

Komentari

komentar





You may also like