U Rijadu uhićen brat saudijskog kralja Salmana

Princ Ahmed bin Abdulaziz Al-Saud (77 godina), mlađi brat saudijskog kralja Salmana, uhićen je 6. ožujka u Rijadu. Navodno je otvoreno istupio protiv imenovanja na saudijsko prijestolje kraljevog sina i moćnog princa prijestolonasljednika Muhammeda bin Salmana. Uhićeni princ Ahmed bio je jedan od troje članova Vijeća za prisegu – savjetodavnog tijela saudijske kraljevske obitelji, koji je kralju otvoreno izražavao svoje stavove po tom pitanju. Ali, kako se čini, svemu jednom dođe kraj pa tako i kraljevom strpljenju. Jer, iako je princ Ahmed uhićen od strane nadležnih državnih tijela pod ozbiljnim optužbama, jasno je kako one to nikada ne bi učinile bez ne samo dozvole, već i inicijative samoga kralja Salmana.

Sve to govori o vrlo složenim odnosima unutar kraljevske obitelji ali i drugih „loza“ koje imaju pravo pretendirati na dužnost saudijskog monarha. Osim toga, ovo uhićenje samo je još jedan negativni pokazatelj stupnja tolerancije (da o demokraciji uopće i ne govorimo) i sloboda izražavanja u saudijskom društvu, a sve skupa više podsjeća na srednjovjekovne dvorske intrige jer uhićenje spomenutog princa nikako nije usamljeni slučaj u toj zemlji. Proteklih se nekoliko godina u Saudijskoj Arabiji dogodila prava „sječa prinčeva“ ne samo iz vladajuće nego puno više i iz drugih utjecajnih plemićkih obitelji koje mogu pretendirati na saudijsko prijestolje. Često su te borbe za vlast i naknadna uhićenja bile prikrivane istragama korupcijskih aktivnosti i tome slično, a u pozadini je jedino bila želja za očuvanje ključnih poluga utjecaja unutar različitih gospodarskih sektora i u unosnim poslovima sa inozemnim partnerima.

Princ Ahmed bin Abdel Aziz Al-Saud pripada utjecajnom klanu Sudayri, poput kralja i njegovog sina-prijestolonasljednika, i zato se razmatra i kao stvarni pretendent na kraljevsku krunu. Međutim, sam princ ranije nikada nije iskazivao takve namjere, smatrajući kako njegov karakter i zdravlje ne dozvoljavaju preuzimanje najvažnijeg položaja u zemlji.

Prema navodima pojedinih oporbenih izvora, 5. ožujka princ Ahmed se vraćao iz lova sa sokolovima, nakon čega je organizirao zabavu za svoje goste. Već idućega dana osobno ga je želio vidjeti kralj Salman, a po dolasku u kraljevski dvorac princ Ahmed bio je uhićen pod optužbom za izdaju, pripremu urote i kontakte s inozemnim krugovima.

Uhićeni saudijski prinčevi državi platili 107 milijardi dolara





 

 

Komentari

komentar





You may also like