U Rusiji počeo razvoj najnovijeg lovca “MiG-41” za svemirske letove

Rusko vojno zrakoplovstvo ona je komponenta vojske te zemlje koja već desetljećima potpuno ravnopravno konkurira Zapadnim vojnim zrakoplovima. Rusija se u tom smislu primarno koristi vlastitim tehnologijama i projektnim zavodima i nerijetko impresionira strane vojne analitičare svojim dosezima ali i potencijalne kupce povoljnim cijenama novih modela zrakoplova. U tom smislu stiže i nova zanimljiva vijest  o početku razvoja potpuno novog zrakoplova, koji, kako navode tamošnji stručnjaci, neće imati premca u svijetu. Radi se o lovcu-presretaču Mig-41 koji bi trebao zamijeniti svog prethodnika MiG-31.

Slika novog ruskog zrakoplova, objavio Rostec

Prilikom proizvodnje MiG-41 koristit će se potpuno nove tehnologije. Projektanti napominju da će ovo biti potpuno novi zrakoplov, a ne duboka modernizacija svog prethodnika, pišu ruski mediji. Web stranica državne korporacije “Rostec” navodi:

“Projekt perspektivnog presretačkog zrakoplovnog sustava velikog dometa (PAK DP) pod oznakom “MiG-41” u fazi je razvojnih radova.”

Planirano je da lovac-presretač MiG-41 zamijeni presretač MiG-31 koji može letjeti na velikim visinama. Uz to, ovaj će zrakoplov moći izvoditi misije u svemiru, a dugoročno – i bez pilota.





Američki vojni časopis Military Watch ne isključuje da MiG-41 može ugroziti satelite u orbiti, o čemu su već prijašnjih godina govorili ruski vojni analitičari.

Karakteristike novog zrakoplova bit će potpuni napredak u odnosu na postojeće zrakoplove koji se trenutačno nalaze u operativnoj uporabi. To se prije svega odnosi na brzinu, jer je osnovni zahtjev da PAK DP bude hiperzvučna letjelica. Njegova projektna brzina bi trebala iznositi oko 4500 km/h, što bi trebalo omogućiti učinkovitu borbu s naprednim hiperzvučnim projektilima koji će predstavljati okosnicu udarnog raketnog naoružanja u predstojećim desetljećima. Zahvaljujući brzom razvoju upravljačkog softvera, kao i guste mreže orbitalnih i zemaljskih sustava ranog otkrivanja i javljanja, planira se da će ovaj zrakoplov postati i daljinski upravljiva bespilotna letjelica.

Pored toga, jedan od glavnih zadataka je da bude nevidljiv za protivničke radare i da osposobljen za dosezanje visina koje su za sada samo apstrakcija. Dakle, prema svemu sudeći, mogao bi predstavljati i „smrt“ za neprijateljske satelite koji se nalazi u zemljinoj orbiti.





O pokretanju razvoja ovog zrakoplova u Rusiji su se vodile brojne rasprave 2017. godine, uključno (po prvi put kada se radi o nekom oružju) i unutar državnog parlamenta Dume. Tada je bilo preferirano da se ipak ide u modernizaciju najbržeg zrakoplova na svijetu koji leti na najvećim visinama MiG-31. Tada se govorilo, da, ako se krene s razvojem tog novog zrakoplova, on bi se po prvi put mogao pojaviti između 2025. i 2026. godine. Ruski stručnjaci navode kako će Mig-41 po mnogome biti najbolji zrakoplov kojeg je ljudska ruka ikad napravila. Nalazit će se u sustavu Proturaketne obrane, zajedno s proturaketnim sustavima A-235 „Nudolj“ i S-500 „Prometei“.

 

Komentari

komentar

You may also like