U Rusiji počeo razvoj najnovijeg lovca “MiG-41” za svemirske letove

Planirano je da lovac-presretač MiG-41 zamijeni presretač MiG-31 koji može letjeti na velikim visinama. Uz to, ovaj će zrakoplov moći izvoditi misije u svemiru, a dugoročno – i bez pilota.

Američki vojni časopis Military Watch ne isključuje da MiG-41 može ugroziti satelite u orbiti, o čemu su već prijašnjih godina govorili ruski vojni analitičari.

Karakteristike novog zrakoplova bit će potpuni napredak u odnosu na postojeće zrakoplove koji se trenutačno nalaze u operativnoj uporabi. To se prije svega odnosi na brzinu, jer je osnovni zahtjev da PAK DP bude hiperzvučna letjelica. Njegova projektna brzina bi trebala iznositi oko 4500 km/h, što bi trebalo omogućiti učinkovitu borbu s naprednim hiperzvučnim projektilima koji će predstavljati okosnicu udarnog raketnog naoružanja u predstojećim desetljećima. Zahvaljujući brzom razvoju upravljačkog softvera, kao i guste mreže orbitalnih i zemaljskih sustava ranog otkrivanja i javljanja, planira se da će ovaj zrakoplov postati i daljinski upravljiva bespilotna letjelica.

Pored toga, jedan od glavnih zadataka je da bude nevidljiv za protivničke radare i da osposobljen za dosezanje visina koje su za sada samo apstrakcija. Dakle, prema svemu sudeći, mogao bi predstavljati i „smrt“ za neprijateljske satelite koji se nalazi u zemljinoj orbiti.

O pokretanju razvoja ovog zrakoplova u Rusiji su se vodile brojne rasprave 2017. godine, uključno (po prvi put kada se radi o nekom oružju) i unutar državnog parlamenta Dume. Tada je bilo preferirano da se ipak ide u modernizaciju najbržeg zrakoplova na svijetu koji leti na najvećim visinama